Salt & Vinegar aardappel galette

DSCN4266

Mijn lievelings smaak van chips was vroeger altijd groene, maar nu is het salt & vinegar. Ik leerde het voor het eerst kennen in Engeland en dacht altijd, getsie, azijn op je chippies, daar maak ik de waterkoker mee schoon! Maar toen ik het eenmaal proefde was ik gelijk verkocht. Hoe zuurder hoe beter, dat je lippen er van gaan prikken.

Dus toen ik dit recept vond voor een salt &vinegar  aardappel galette (ja, blijf het maar bij de engelse naam noemen, om toch die schoonmaakconnectie te vermijden) moest ik het wel proberen. De hoeveelheid azijn heb je zelf in de hand, dus je kunt gerust heel mild beginnen. Of je doet net als mij met gulle hand.

Het resultaat is in ieder geval een hele lekkere hartige galette met een bijzondere vulling. Ik heb er in ieder geval erg van gesmuld.

DSCN4272

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 100 gr volkoren meel
 • 50 gr bloem
 • snufje zout
 • 100 gr boter
 • 75 gr zure room
 • ½ el azijn
 • 40 ml ijskoud water

Voor de vulling:

 • 1 grote ui, in dunne halve ringen gesneden
 • boter om te bakken
 • 1 el zout
 • 450 gr aardappels in dunne schijfjes gesneden
 • 125 ml azijn (+ extra na smaak)
 • 50 gr geraspte parmezaanse kaas
 • zout + peper
 • verse bieslook, 10 sprietjes ofzo
 • ei om te bestrijken

En een bakplaat bekleed met bakpapier.

DSCN4269

En zo maak je het:

Begin met het maken van het deeg. Meng het volkorenmeel, bloem en zout door elkaar. Snij de boter in kleine stukjes en wrijf deze door de meel. Maak een papje van de zure room, azijn en water en giet dit bij het meel-boter mengsel. Kneed het tot een deeg. Vorm het tot een platte schijf, dek het af met plastic folie en laat het rusten in de koelkast terwijl je verder gaat met de vulling.

Voor de vulling doe je de aardappelen in een pan samen met het zout en de azijn. Vul daarna de pan bij met water tot de aardappelen net onder water staan. Breng het aan de kook en laat het rustig pruttelen. Ongeveer 15 minuutjes tot ze beetgaar zijn.

Bak ondertussen de ui in een beetje boter tot ze lekker zacht en bruin zijn. Als ze klaar zijn schep je ze in in een grote kom.

Giet de aardappelen af en verhit nog een beetje boter in de pan waar je net de uien hebt gebakken. Bak hier de aardappelen nog even een beetje aan tot ze lichtjes beginnen te verkleuren.

Doe ze daarna in de kom bij  gebakken ui. Doe er ook de geraspte parmezaanse kaas bij. De bieslook die je in kleine stukjes hebt geknipt (laat 2 sprietjes achter ter garnering). En voeg na smaak nog meer azijn, zout en peper toe.

DSCN4267

Verwarm de oven nu voor op 190°c (170 voor een heteluchtoven).

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm in doorsnee. Het hoeft niet heel erg super precies en netjes. Leg deze lap deeg op de bakplaat. Verdeel de aardappelvulling over het deeg, maar laat rondom een rand van ongeveer 10 cm vrij. Klap deze deegrand naar binnen. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei.

Zet de galette in de oven en bak deze in ongeveer 35-45 minuten goudbruin. Laat het als het uit de oven komt nog 5 minuutjes afkoelen en strooi er nog wat verse geknipte bieslook over ter garnering.

Eet smakelijk!

Dit recept komt met wat kleine aanpassingen van My name is yeh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s