Rijstpannenkoekjes

DSCN4105

SIRE heeft nu een campagne lopen gericht op voedselverspilling. Dit is een onderwerp waar ik erg achter sta. Van alle voedsel dat wordt geproduceerd wordt maar liefst 1/3 verspild. En een gemiddelde Nederlander gooit per jaar 50 kilo aan voedsel weg.Ik vind dit ongelooflijk hoge aantallen.

Het kan altijd beter, maar ik probeer er toch op te letten dat ik geen voedsel verspil. Dit doe ik onder andere door bijvoorbeeld ingrediënten af te wegen, zodat ik niet teveel kook. Door mijn ogen en neus te gebruiken om te bepalen of iets nog houdbaar is, niet de getallen die op de verpakking staan. En door eerste te kijken wat ik nog in huis heb voordat ik naar de supermarkt ga.

Dit recept gebruikt restjes gekookte rijst. Rijst is een van die dingen die je al snel teveel kookt. Het ziet er ook vaak zo weinig uit, ongekookte rijst. Volgens Kliekipedia wordt maar liefst 31% van alle gekookte rijst verspild.  Dus vandaar geef ik nu dit recept waarmee je van een restje rijst hele lekkere pannenkoekjes kan maken. Lekker voor het ontbijt de volgende dag!

DSCN4104

Dit heb je nodig:

  • 1 ei
  • 25 gr suiker
  • flinke snuf kaneel
  • 35 gr bloem
  • 200 gr gekookte witte rijst (dit is ongeveer 75 g ongekookte rijst)
  • eventueel een scheutje melk
  • boter of margarine om te bakken

DSCN4100

En zo maak je het:

Scheidt het eiwit van de dooier. Roer de dooier los met de suiker en kaneel. Roer er dan de bloem door. Meng de gekookte rijst door het papje en gebruik eventueel een scheutje melk om het geheel wat losser te maken.

Klop het eiwit luchtig en spatel dit door het rijstmengsel. Verhit de boter in een koekenpan en maak met een eetlepel hoopjes van het beslag. Bak de rijst pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin.

Hier at ik ze met een beetje maple syrup. Maar ze lijken met ook heerlijk met bijvoorbeeld vers fruit, jam of een beetje suiker.

Eet smakelijk!

Wat doe jij om minder eten te verspillen? Wat maak jij van je kliekjes?

Ps. Doen jullie al mee met de winactie?

6 gedachtes over “Rijstpannenkoekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s