Chocolade cake met bietjes

DSCN3832

Deze chocolade bietjes cake van Green Kitchen Stories staat al een hele poos op m’n lijstje van dingen die ik eens wil bakken. Ik vroeg een vriendin die Green Kitchen fan is, of ze deze al een keer gemaakt had. “Ja” was het antwoord. “Was wel lekker, maar niet super mega geweldig”.
Niet helemaal het antwoord wat ik wilde horen natuurlijk. Dus vroeg ik wat er beter aan kon. “Kon meer naar chocola smaken.”

Ik nam het zekere voor het onzekere en verdriedubbelde de hoeveelheid chocolade in het recept. Tja.. ik wilde geen risico’s nemen natuurlijk. Een chocolade cake die niet genoeg naar chocola smaakt is namelijk net niks. En nu is deze chocolade bietjes cake wél super mega geweldig. Durf ik te zeggen de lekkerste chocolade cake die ik ooit heb gemaakt? Ja, ik denk van wel!

Voor diegene die bang zijn voor de bietjes: De cake smaakt echt niet naar bietjes! Ik wist dat er bietjes in zaten, maar bij het proeven kon ik echt geen bietjes ontdekken. Het enige wat ik proefde was een zoetige smaak, die bietjes ook hebben. Het is gewoon een hele lekkere, smeuïge, chocolade cake. Bij green kitchen stories noemen ze het decadent, en dat is denk ik wel een goed woord. Voor de echte chocoholic in ieder geval!

DSCN3820

Dit heb je nodig:

 • 150 gr pure chocolade van tenminste 70% cacao
 • 150 ml olie (zonnebloem of olijf)
 • 125 ml honing
 • 250 gr rode bieten, geschild gewogen
 • 3 eieren
 • 150 gr bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • 4 el cacaopoeder + een beetje extra
 • 1 el espressopoeder
 • snufje zout

En een tulband vorm of springvorm van 20 cm ∅.

DSCN3819

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 °c (160 voor een heteluchtoven). Smeer de bakvorm in met wat olie en bestrooi het met een dun laagje cacaopoeder.

Breek de chocola in stukjes en doe ze in een hittebestendige kom. Giet er ook de honing en de olie bij. Zet de kom op een pan met kokend water en smelt de chocola au bain marie. Roer het mengsel goed door en zet de kom van het vuur.

Schil de bietjes. Als je wil kun je ze raspen op een fijne rasp. Ik heb ze fijngemalen in een keukenmachine.  Roer de bietjes door de gesmolten chocola.

DSCN3828

Roer één voor één de eieren door het chocolade-bietjes mengsel.

Doe de bloem in een aparte kom en meng er het bakpoeder, cacaopoeder, espressopoeder en zout door. Zeef dit bij de rest van het beslag. Spatel het door elkaar tot je een glad beslag krijgt.

Giet het beslag in de bakvorm. Bak de cake in een voorverwarmde oven. Met een tulband vorm duurt het ongeveer 30-35 minuten tot de cake gaar is. In een springvorm zal het wat langer duren, waarschijnlijk 40-45 minuten. Je kunt dit controleren door een sateprikker of mes in de cake te steken. Als deze er uit komt zonder dat er rauw beslag aan blijft plakken, dan is de cake gaar.

Laat de cake helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Eet smakelijk!

4 gedachtes over “Chocolade cake met bietjes

   • Marcella, de cake was heerlijk. Ik heb niet aan iedereen verteld vooraf dat er biet in zat. Wat de leerkracht niet kent, eet hij ook niet :-). Dat is niet alleen bij boeren zo, ook bij juffen meesters in basisonderwijs. Hij stond iets te lang in de oven, dus ik had fudge caramelsaus over de cake gegoten. Ik ga t zeker nog een keer maken. Ik doe leuke ideeën op op je site, dank je!

   • Wat fijn om te horen! Ik vind het zo leuk om reacties te krijgen van mensen die de recepten uit proberen, en als het dan ook nog bevalt is het helemaal mooi natuurlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s