Krollen

DSCN3792

Het is alweer december en dat betekende bij ons thuis altijd dat het weer tijd was voor krollen. De krol is een typisch Oost-Brabants streekproduct. Sommige streekproducten zijn iedereen wel bekend en overal verkrijgbaar. Met de krol is dat niet het geval. Ze vinden hun oorsprong in Veghel en binnen een straal van 20 km zijn ze wel bekend. Maar daarbuiten zullen de meeste mensen je toch raar aankijken als je over krollen begint.

Bovendien zijn ze maar een korte tijd van het jaar verkrijgbaar. En daarom zijn krollen altijd iets speciaals, een echte traktatie. En zoals altijd zijn lekkere dingen bedoeld om samen te delen en daarom deel ik dit recept nu met jullie. Probeer ze eens, zou ik zeggen!

Het zijn zachte, witte broodjes, met een lichte anijssmaak. De naam krol komt van krul en verwijst naar de typische vorm die het broodje heeft. En wil je het helemaal goed doen, dan beleg je ze met roomboter en speculaas.

DSCN3785

Dit heb je nodig (voor 12 stuks)

  • 500 gr bloem
  • 3 tl instant gist
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 2 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl kaneel
  • ½ gemalen kardemon
  • 200 ml melk
  • 1 ei
  • 125 gr zachte boter

DSCN3788

En zo maak je ze:

Doe de bloem, gist, suiker, zout en specerijen in een kom en meng ze door elkaar. Voeg de melk en het ei toe en roer alles met een lepel door elkaar. Doe dan de boter erbij en kneed het tot een deeg. Als je een vrijstaande mixer gebruikt kun je het hier mee verder kneden. Anders kneed je het met de hand op het aanrecht tot het een soepel deeg is, dat niet meer plakkerig is. Leg het deeg dan in een kom en dek het af met een theedoek of plasticfolie. Zet het deeg op een tochtvrije plek en laat het rijzen tot het bijna verdubbeld is in volume.

Als het deeg is gerezen haal je het uit de kom en verdeel je het in 12 stukken. Rol ieder stuk uit tot een sliert van ongeveer 30 cm en zorg ervoor dat er aan één kant een bobbel zit en dat het aan de andere kant in een punt eindigt. Een soort kikkervis dus. Maak een soort knoop waarbij je de bobbel onderlangs door de lus haalt. Het is een beetje moeilijk uit te leggen, maar als je het probeert zul je zien wat ik bedoel.

Leg de ongebakken krollen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek het weer af met een theedoek of plasticfolie en laat ze nog eens rijzen, ongeveer 1 uur.

Verwarm de oven voor op 200 gr °c (180 voor een heteluchtoven). Zet de broodjes in de oven als deze warm is en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze even afkoelen en eet ze dan het liefst vers met roomboter en speculaas.

Eet smakelijk!

Ik ben trouwens heel benieuwd naar andere streekproducten. Zijn er dingen uit jouw regio die wel wat meer bekendheid mogen genieten? Laat het weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s