De Gewoon Nederlands Tag

polder-15-329480

Ik zag deze tag al op een aantal blogs voorbij komen en ik vond het zo leuk om te lezen dat ik het zelf ook wel in wilde vullen. 12 vragen over typisch Nederlandse dingen, van je favoriete stamppot, tot favoriete feestdag! Hier komen ze!

1. Één of meer koekjes bij de thee?

Meerdere natuurlijk, zijn er echt nog mensen die de koekjestrommel na één koekje dichtdoen en wegzetten? Het lekkerste bij de thee vind ik bastognekoeken of speculaasjes.
Of stroopwafels, die neem ik er dan wel maar één. En dan boven je kopje leggen om warm te laten worden, hmm..

2. Wat is je favoriete stamppot?

Boerenkool, met spekjes en rookworst. Zonder jus, maar met pindakaas. Dat laatste heb ik van m’n vader die werkelijk overal pindakaas bij eet.
Het wordt ook weer echt stamppotten weer, heerlijk!

3. Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Sinterklaas, zonder twijfel. Ik kijk ook altijd trouw de intocht en alle sinterklaasjournaals (onder het mom van ik werk met kinderen dus ik moet wel op de hoogte blijven, maar eigenlijk vind ik het gewoon leuk). Ik hou van pepernoten en taaitaai. Als iemand op de deur bonst is mijn eerste reactie: Zwarte Piet! en hoor ik een scheepshoorn dan denk ik automatisch dat pakjesboot 12 aankomt. Over 6 dagen komt hij alweer!

sinterklaasjournaal-pic

4. Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

Dit vind ik een moeilijke vraag! Ik moest het eerste aan het strand denken. Dat je de zee al ruikt en dan over de laatste duin loopt en dan ineens, zo ver als je kan kijken, alleen maar zee. Maar is dit typisch Nederlands, dat weet ik niet.

Ik dacht ook aan de Efteling, ik ben er al 10 jaar niet geweest, maar dat blijft wel een prachtige plek van Nederland.  Ja, misschien is het sprookjesbos wel het mooiste plekje in Nederland. Of de droomvlucht.

39849.800

Maar dan vind ik ook de binnenstad van Amsterdam prachtig. Soms fiets ik door de stad en dan ben ik zo blij dat ik hier kan wonen!

5. Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.

Ik ben echt groot fan van accenten in het algemeen. Dat je kan horen waar iemand vandaan komt aan de manier waarop hij praat is toch geweldig? Dat iedere plek z’n eigen accent heeft ontwikkeld, en dat 10 km verder op het accent weer net iets anders is. Ik vind dit echt een heel interessant onderwerp.

Dus ja, ik kan niet echt kiezen. Ik vind alles leuk! Van Amsterdams tot Limburgs.

Zelf kan ik alleen Brabants praten en ik ben best blij met m’n zachte G. Bovendien zijn er genoeg Brabantse uitspraken die ik zal blijven gebruiken, hoe lang ik ook buiten Brabant woon. Zo blijven m’n ouders nog steeds ons pap en ons mam en als ik zeg dat ik net ben aangereden, hoef je je ook niet ongerust te maken.

6. Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Onderonsje! Of het nou een typisch Nederlands woord is weet ik niet, maar ik vind het wel een leuk woord. Vroeger (en daarmee bedoel ik tot een paar jaar terug) dacht ik altijd dat het een onderdonsje was. Dat je dan onder de dekens ging liggen en een beetje ging keuvelen en geheimpjes vertellen. Keuvelen, dat is ook al zo’n leuk woord trouwens!

7. Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?

Een verjaardagskalender op de wc. Zo handig!

8. Welk Nederlands gezegde is jouw favoriete gezegde?

Naast accenten ben ik ook dol op spreekwoorden en gezegdes. Het is natuurlijk heel irritant als iemand constant in gezegdes en clichés praat, maar eigenlijk vind ik dat wel leuk.

Twee van die spreekwoorden die heel irritant zijn, maar die ik toch heel waar vind, zijn:

Na regen komt zonneschijn. Hoe vervelend het nu ook is, er komen altijd weer leukere momenten aan die het wachten waard zijn. En natuurlijk zeg ik dit ook als ik weer eens verzuip op de fiets..

th

En, wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Genieten van de kleine dingen en dankbaar zijn voor de dingen die je wel hebt, in plaats van altijd meer te willen.

Maar wat ik echt het allermeest en allerliefst gebruik is: Alle gekheid op een stokje!

Hebben jullie trouwens al door dat ik nooit gewoon één antwoord op een vraag kan geven…

9. Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?

Er zullen vast wel meer Nederlandse winkels bestaan, maar ik kom echt niet verder dan de Hema. Maar gelukkig vind ik dat een hele fijne winkel.

10. Wie vind jij de leukste BN’er?

Bij het lezen van deze vraag kon ik natuurlijk spontaan geen één BN’er meer bedenken. De eerste die in mij opkomt is Michiel Huisman, omdat ik hem inmiddels al in drie van mijn favoriete Amerikaanse tv-series (Game of Thrones, Nashville en Orphan Black) heb gezien. Doet hij niet slecht!

-Fuss-French-Braid

11. Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?

Dit is ook weer zo’n vraag waarbij ik een heleboel antwoorden zou kunnen geven. Ik hou het maar bij eentje deze keer:

12. Haring? Ja of nee?

Nee. Brrrr.

Deze tag is bedacht door Gewoon Marieke. Als je de tag zelf wilt doen kun je op haar blog de vragen vinden en vergeet haar niet te vermelden!

Een gedachte over “De Gewoon Nederlands Tag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s