Speculaasjes van de plank

DSCN3679

Dit is niet alleen een recept voor heerlijke speculaasjes. Het is ook een kleine ode aan de kringloopwinkel. Ik bracht laatst een bezoekje aan de lokale kringloop om te zien of ze nog mooie glazen schaaltjes hadden. Die hadden ze zeker, zie hier. Maar ik zag ook een speculaasplank liggen, iets waar ik al een tijdje naar op zoek ben. Die ging dus ook mee!

Ik ga regelmatig naar de kringloop. Soms omdat ik iets specifieks nodig heb, soms om gewoon even lekker rond te struinen. Ik slaag bijna altijd. Er zijn zoveel goede redenen om eens bij de kringloop te kijken, in plaats van alles nieuw te kopen. Het is goedkoper, unieker en natuurlijk minder belastend voor het milieu als je spullen hergebruikt. Bovendien zijn kringloopwinkels vaak plekken waar mensen werken die anders niet zo makkelijk aan een baan kunnen komen, echt een sociale instelling. Kopen bij de kringloop is dus een win-win-win-win situatie!

DSCN3667:

Dit heb je nodig (voor ongeveer 16 koekjes*)

  • 75 gr boter
  • 100 gr bruine basterdsuiker
  • 1 el melk
  • rasp van ongeveer ¼ citroen
  • 150 gr bloem en extra om je speculaasplank mee in te bloemen
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1½ tl speculaaskruiden

*Dit hangt natuurlijk af van het formaat koekjes dat je maakt. Bovendien zou ik het recept verdubbelen, want de koekjes zijn zo op!

DSCN3676

Doe de boter en suiker in een kom en klop het zacht en romig. Roer er ook de melk en citroenrasp door.

Meng de bloem, bakpoeder, zout en speculaaskruiden door elkaar. Zeef dit bij het boter-suiker mengsel. Kneed alles goed door elkaar tot er samenhangend deeg ontstaat. Maak een platte schijf van het deeg, pak het in wat plastic folie en laat het tenminste 1 uur tot maximaal 1 dag in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg ligt, hoe beter de smaken zich kunnen ontwikkelen.

Haal het deeg 10 minuutjes voor je er de koekjes van gaat maken uit de koelkast. Anders is het echt knoeterhard en kun je er niet zo veel mee.  Verwarm ook de oven voor op 180 °c (160 voor een heteluchtoven.)

DSCN3678

Ik heb veel gezocht naar tips voor het beste gebruik van een speculaasplank. Ik las over speciale olieën, of je zou de plank eerst een nacht in water moeten laten weken. Bij mij werkte deze methode het beste:

Ik pakte eerst een klein stukje van het deeg en depte daarmee de vormpjes goed in. Zo kreeg ik een dun vettig laagje. Daarna heb ik er wat bloem op gestrooid en het overtollige bloem er afgehaald door een paar keer met de plank op het aanrecht te tikken.

Je pakt dan een stuk deeg en drukt deze in de vorm. Dan snijd je met een mes het overtollige deeg weg. Dit gaat het best als met het mes horizontaal over de plank snijd. Hou de plank op z’n kop, dan vallen de speculaasjes er zo uit. Zo niet, dan kun je ze er voorzichtig uit peuteren. Als ze er echt niet uit komen, dan zou ik opnieuw beginnen en wat meer bloem gebruiken.  Ik denk dat je het beste de plank niet kunt wassen. Dan wordt hij steeds een beetje meer ingevet en steeds fijner in gebruik.

Leg de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 10 minuten gaar. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je koekjes zijn.  Laat ze afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!!

Ps. Als je geen speculaasplank hebt kun je natuurlijk nog wel deze koekjes bakken. Rol het deeg dan uit tot een plak van ongeveer 4 mm dik en steek hier koekjes uit.

Dit recept komt uit Home Baked van Yvette van Boven.

Een gedachte over “Speculaasjes van de plank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s