Peer frangipane plaatkoek

DSCN3599

Bij de herst horen naast heel veel blaadjes, pompoenen en storm natuurlijk ook peren. Peren en appels zijn echt herfst fruit. In mijn nieuwe Fruit kookboek van Hugh-Fearnley Whittingstall hebben zowel peren als appels ieder een heel eigen hoofdstuk. Genoeg keuze dus!

En dus maakte ik als eerste uit dit boek deze taart met peer en frangipane. Frangipane is een soort beslag gemaakt met veel gemalen amandelen. Het klinkt heel sjiek, maar smaakt vooral lekker. De peren hoeven niet eens rijp te zijn, want ze worden eerst gebakken in de pan. En dan krijg je ook nog eens een lekkere toffee saus erbij.

DSCN3617

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 250 gr bloem
 • 25 gr poedersuiker
 • snufje zout
 • 150 gr koude boter, in blokjes gesneden
 • 1 eidooier
 • ongeveer 50 ml melk (of water)

Voor de peren (en de saus!)

 • 4 peren, niet te rijp
 • 50 gr boter
 • 2 el donkerbruine basterdsuiker

Voor de frangipane:

 • 75 gr zachte boter
 • 75 gr fijne kristalsuiker
 • 1 ei
 • 1 tl vanille extract
 • 20 gr bloem
 • 75 gr amandelmeel

En een bakplaat bekleed met bakpapier

DSCN3597

En zo maak je het:

Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem, suiker en zout samen in een kom en voeg de blokjes boter toe. Wrijf met je vingertoppen de boter tot de bloem tot het een fijn kruimelig mengsel is. Voeg het ei en de melk toe en roer het door elkaar tot je grotere kruimels krijgt. Kneed het dan nog vlug even door tot een samenhangend deeg. Maak een platte schijf van het deeg, pak het in plastic folie en laat het rusten in de koelkast terwijl je verder gaat met de rest van de taart.

Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de kwarten nog eens door in de lengte. Smelt de boter en suiker in een koekenpan tot het begint te bubbelen. Voeg dan de peren toe en bak deze tot ze een beetje zacht zijn. Een paar minuutjes als ze al bijna rijp zijn, anders wat langer. Giet de peren af met een zeef en vang het vocht op. Dit is je toffee saus.

DSCN3612

Verwarm de oven voor op 200 ° c (180 voor een heteluchtoven).

Terwijl de peren afkoelen ga je verder met de frangipane. Roer de boter en de suiker samen zacht. Mix de vanille extract er door. Voeg als laatste de eieren, bloem en amandelmeel toe en roer tot je een glad beslag hebt.

Haal je deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer een halve cm dik. Als je net zoals ik niet zo goed bent in recht uitrollen, kun je op het eind best nog even een beetje snijden en plakken om er een soort van rechthoek van te maken.  Leg de plak deeg op het bakpapier op de bakplaat.

Smeer er de frangipane over uit, maar laat een randje rondom vrij. Verdeel de peren over de frangipane. Zet de plaatkoek in de oven en bak ongeveer 20 minuten tot het deeg aan de randjes goudbruin kleurt.

Laat de taart ongeveer 10 minuutjes afkoelen voor je hem serveert. Snijd de taart in stukken en giet er wat van de toffee saus overheen en misschien nog een toef slagroom.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s