Pompoen galette

DSCN3589

Het is nog steeds oktober en dat betekend dat ik nog steeds minstens eens per week iets met pompoen maak. Deze keer bakte ik een pompoen galette.  Een galette is een rustieke taart, die je zonder taartvorm bakt. Je kunt zoete of hartige versies maken, er zijn veel verschillende vullingen mogelijk.
De vorm is heel karakteristiek. Je schept de vulling op een cirkel deeg en dan vouw je de randen om zodat je een soort pakketje krijgt. Je maakt ‘m alleen niet helemaal dicht, dus je kunt nog wel goed zien wat er in zit.
Deze maakte ik met pompoen, gekarameliseerde ui en camembert. Zo krijg je een heerlijke hartige taart, die je zowel warm als op kamertemperatuur kan eten.

DSCN3592

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 100 gr volkoren speltmeel of gewoon volkoren meel
 • 50 gr bloem
 • snufje zout
 • 100 gr boter, in blokjes gesneden
 • 75 gr zure room
 • ½ el azijn
 • 40 ml ijskoud water

Voor de vulling:

 • 1 flespompoen
 • 2 el olijfolie
 • zout en peper
 • klontje boter
 • 1 grote ui, in dunne halve ringen gesneden
 • mespuntje suiker
 • mespuntje cayenne peper
 • 100 gr camembert, in kleine blokjes gesneden
 • ½ tl gedroogde tijm
 • 1 losgeklopt ei, om te bestrijken

DSCN3586

Begin met het maken van het deeg.

Doe de meel en bloem in een kom en meng het zout er door. Doe de blokjes boter erbij en wrijf ze met je vingertoppen door het meel zodat je een kruimelig mengsel krijgt.

Meng in een klein kommetje de zure room met de azijn en het water tot het een glad papje is. Giet dit dan bij het meel en boter mengsel in de kom. Roer het met een lepel tot het bijna helemaal gemengd is. Kneed het dan  een paar keer door zodat er een deeg vormt. Maak een platte schijf van het deeg, wikkel het in plastic folie en laat het in de koelkast rusten terwijl je verder gaat met de vulling.

DSCN3591

Verwarm de oven voor op 200 ° c (180 voor een heteluchtoven)

Schil en snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1-1½ cm. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en verdeel de pompoen hier over. Verdeel de olijfolie en een flinke draai zout en peper er over en meng het door elkaar. Spreid de pompoen uit zodat je één laag krijgt. Bak het dan ongeveer 30-40 minuten in de voorverwarmde oven tot de pompoen zacht is. Laat de oven aanstaan als de pompoen klaar is.

Verhit ondertussen een klontje boter in de pan, met nog een scheutje olijfolie. Bak hierin de uienringen, met een snufje suiker, zachtjes gaar. Hou het vuur matig en roer af en toe. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Roer er als laatste de cayenne peper doorheen.

Meng in een kom de pompoen, ui, camembert en tijm door elkaar en laat het even koelen tot kamertemperatuur.

Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je aanrecht met wat bloem. Rol het deeg hierop uit tot een ronde plak van ongeveer 3 cm doorsnede. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep de vulling op het midden van het deeg, laat ongeveer 5 cm rondom vrij. Vouw dan het overige deeg naar binnen, dit hoeft niet heel netjes. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei.

Bak de galette in een voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten, tot deze mooi goudbruin gekleurd is. Laat hem 5 minuutjes staan voor je hem aansnijdt.

Eet smakelijk!

Dit recept komt, met wat kleine aanpassingen, uit The Smitten Kitchen Cookbook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s