Pastinaak plaatcake met bramen

DSCN3515

Bakken doe ik als ontspanning, maar dat betekend niet dat ik het soms niet wat spannender voor mezelf mag maken. Daarom deed ik deze week mee aan de mysterybox uitdaging. Bij deze uitdaging geïnspireerd door Masterchef was het de bedoeling dat je ging koken met ingrediënten uit de mysterybox. Iedere deelnemer mocht een ingrediënt in de box doen, en daaruit kwamen weer 6 ingrediënten waar we uit konden kiezen.

We hadden de keuze uit bramen, kaneel, cassava, pure chocolade, pastinaak en granaatappel. Hiervan moesten we er tenminste 3 gebruiken. Daarbij hadden we nog een kleine voorraadkast waarin onder andere bloem, suiker en eieren stonden. Maar bakpoeder stond er bijvoorbeeld weer niet in.

DSCN3506

Dit was de eerste keer dat ik met pastinaak ging bakken, hoewel ik dat al wel een tijdje heb willen proberen. Ik vond het net zoiets als wortel of pompoen, dat het allebei heel goed doet in zowel hartige als zoete gerechten.

Ik heb me geïnspireerd door blondies, die je normaal gesproken met witte chocolade maakt. Nu maakte ik ze echter met  een puree van pastinaak.  Pastinaak is, zoals ik wel dacht, echt heel lekker in zoete gerechten. Het geeft het een beetje een aardse smaak. De kaneel maakt het lekker kruidig en past heel goed bij de pastinaak.  De bramen maken het helemaal af door wat frisheid te geven. Ik denk zelfs dat de pure chocolade uit de mysterybox er ook nog wel bij zou passen.

DSCN3513

Dit heb je nodig:

 • 400 gr pastinaak
 • 175 gr bloem
 • 2 tl kaneel
 • ½ tl gemberpoeder
 • ¼ tl gemalen nootmuskaat
 • ¼ tl zout
 • 160 gr boter, gesmolten
 • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 50 gr fijne kristalsuiker
 • 1 ei
 • 1 el vanille extract*
 • 150 gr bramen

En een bakblik van ongeveer 20×25 cm, ingevet en bekleed met bakpapier.

*Vanille extract stond officieel niet in de voorraadkast (tenzij het bij kruiden en specerijen hoort?). Maar een beetje uit gewoonte deed ik het er toch bij tijdens het bakken. Het is niet noodzakelijk in dit gerecht, maar wel een lekkere toevoeging.

DSCN3503

En zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 175°c (155 voor een heteluchoven).

Snijd de pastinaak in blokjes en doe ze in een pan met water. Breng het water aan de kook en laat de pastinaak koken tot deze gaar is, ongeveer 20 minuten. Giet het water af en maal de pastinaak fijn in een keukenmachine.  Laat het afkoelen terwijl je verder gaat met de rest van het recept.

Mix de suikers door de gesmolten boter. Voeg het ei en de vanille extract toe en mix het goed door elkaar. Roer er dan de pastinaak puree door.

Meng in een andere kom de bloem, specerijen en zout door elkaar. Doe het bij het pastinaak mengsel en spatel alles rustig door. Als het gemengd is verdeel je het over het bakblik. Verdeel er dan de bramen over heen en druk deze een beetje in het beslag.

Bak de plaatcake in ongeveer 30 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Ps. Er deden nog meer mensen mee met deze challenge. En zij maakten deze heerlijke recepten met de mystery box.

Katrin maakte Bojo met granaatappel

Bijna net zo lekker als thuis maakte Cassave- en pastinaakfrietjes met granaatappel mayonaisse

Lizziepeasy maakte Chocolademousse met kruidige bramensaus

Season with love maakte Kardemon/kaneel brownies met bramen

Ongewoon lekker maakte Pastinaakkoekjes

Elisabeth maakte Hartige clafoutis met pastinaak

3 gedachtes over “Pastinaak plaatcake met bramen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s