Een ode aan de ipod classic

DSCN3336

De iPod classic is niet meer. Apple heeft besloten te stoppen met de productie. Nee, ze hacken liever iedereens iPhone om daar het nieuwe U2 album op te zetten.  Ik schrok wel een beetje toen ik dit nieuws las.  Mijn eerste en enige iPod classic kocht ik in 2006. Het is een van mijn dierbaarste bezitten en ik heb aan weinig dingen zoveel plezier gehad als aan mijn iPod.  Vandaar nu een klein eerbetoon.

Van jongs af aan ben ik al fan van de draagbare muziek. Als  kind had ik een sony walkman, zwart met groen. Deze ging mee op vakantie. Ik maakte m’n eigen casettebandjes, met liedjes die ik opnam van de radio.  Ik haalde de hitlijst bij de free record shop en dan streepte ik aan welke liedjes ik wilde opnemen. Als de top 40 dan kwam, zat ik helemaal klaar met m’n recorder en m’n lijst. En dan maar hopen dat de dj niet door de liedjes heen ging praten.

Daarna kwam de discman. Inmiddels maakte ik geen mixtapes meer, maar mix cd’s. Met illegaal gedownloade liedjes (Laten we wel wezen). Één liedje duurde gerust een halve dag om te downloaden en dan was het nog maar de vraag of de kwaliteit een beetje goed was. Op een cd paste ongeveer 15 liedjes. Dus als ik langer dan 15 liedjes onderweg was (ja, ik meet tijd in liedjes) dan moesten er meerdere cd’s mee. Het was een heel gesjouw met die discman, mapje met cd’s én reserve batterijen.

Toch duurde het nog jaren na de komst van de eerste mp3 spelers tot ik er ook aan geloofde. Want ik had toch al snel besloten dat ik wel een echte iPod wilde en mensen kinderen, wat waren die krengen duur.  Ik maakte een spaarpotje en elke week ging daar wat geld in. In april 2006 had ik eindelijk genoeg gespaard en kocht ik mijn exemplaar (bij de Peter Jones op Sloane Square).  Wat was ik er blij mee, we waren onafscheidelijk. Al m’n muziek altijd bij de hand.

ronswansonipod
Bron

In de bus, in de trein, op de fiets, ik leefde in mijn eigen wereld met mijn iPod in mijn zak en muziek in mijn oren. Als ik een mix wilde maken, hoefde ik niet meer eerst m’n cds op de computer te zetten, de liedjes in een andere volgorde te zetten en die weer op een cd branden. Nee, ik maakte met een paar drukken op de knop weer een nieuwe on the go playlist. Het duurde trouwens wel even voordat ik door had dat je het wieltje ook kon draaien. In het begin luisterde ik alleen maar ABBA omdat ik niet wist hoe ik nou verder moest scrollen…

Nu, 8½ jaar later heb ik er nog steeds plezier van. Ok, hij gaat niet elke dag meer mee. De batterij heeft een levensduur van ongeveer een half uur.  Ook heb ik er al jaren geen nieuwe muziek meer op gezet.  De meeste muziek die er op staat heb ik er in 2006 opgezet, er is weinig aan veranderd.  Het is net een draagbaar muziek museum en nog steeds luister ik graag naar de playlists die ik toentertijd maakte.

DSCN3331

Zo neem ik ‘m altijd mee. Met m’n hoesje van de David & Goliath.  Die net zoals m’n ipod z’n beste tijd wel heeft gehad, maar van wie ik ook nog echt geen afscheid kan nemen.

Deze twintig liedjes komen allemaal uit m’n top 100 meest geluisterden liedjes en deze geven mij het ultieme iPod gevoel.

 1. Time to pretend – MGMT
 2. Hoppipolla – Sigur Ros
 3. You only live once – The Strokes
 4. Dashboard – Modest Mouse
 5. Four Winds – Bright Eyes
 6. Such great heights – The Postal Service
 7. The bucket – Kings of Leon
 8. Sukie in the graveyard – Belle & Sebastian
 9. All these things that I’ve done – The Killers
 10. The great escape – We are scientists
 11. Apply some pressure – Maximo Park
 12. Marching bands of Manhattan – Death cab for cutie
 13. Nantes – Beirut
 14. Hysteria – Muse
 15. Banquet – Bloc Party
 16. Rebellion – Arcade Fire
 17. Gone for good – The Shins
 18. Maps – Yeahyeahyeahs
 19. The tallest man, the broadest shoulders – Sufjan Stevens
 20. Schism – Tool

De iPod classic is niet meer, en ik ben benieuwd hoe lang de mijne nog mee zal gaan. Wat zal mijn volgende draagbare muziek fase worden?

2 gedachtes over “Een ode aan de ipod classic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s