Roos en kardemon shortbread

DSCN3252

Koekje erbij?

Laatst vertelde ik al over de FoodWeLove box. Hierin zaten een aantal lekkernijen waaronder kardemon en rozenwater. Kardemon heb ik al wel eens eerder gebruikt tijdens het koken of bakken, maar rozenwater nooit.

Het water ruikt echt heel sterk. En ook als je kardemon ruikt doet het meer denken aan iets dat in een Kneipp fles thuishoort, dan in een koekje. Maar toch vond ik de combinatie wel wat hebben en probeerde ik het uit.

Het resultaat: een hele subtiele smaak. Je proeft dat er iets anders aan is, maar je kan er niet precies op komen. Het is echt een koekje dat bij de thee hoort, heel verfijnd. Het deed me gelijk aan een sjieke Engelse high tea denken, daar past het vast heel goed bij.

DSCN3247

Dit heb je nodig:

  • 150 gr boter
  • 75 gr fijne kristalsuiker
  • 1 el rozenwater
  • 150 gr bloem
  • 75 gr fijne polenta/maismeel
  • 15 kardemonpeulen. De schillen verwijderd en de zaadjes vermalen tot een poeder
  • snufje zout

En een bakblik van 20×25 cm bekleed met bakpapier.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 ° c (130 voor een heteluchtoven).

Mix de boter met de suiker tot het zacht en romig is. Meng er dan het rozenwater door. Meng de bloem, polenta, kardemonpoeder en zout door elkaar en zeef dit dan bij het boter/suiker mengsel. Mix alles door elkaar tot het mengsel uit grove kruimels bestaat.

Strooi deze kruimels in het bakblik en druk deze goed aan zodat het bakblik gelijkmatig bedekt is met deeg. Prik dan met een vork gaatjes in de bovenkant en zet de koek in een voorverwarmde oven. Bak het in ongeveer 40 minuten gaar.

DSCN3236

Strooi meteen nadat de koek uit de oven komt wat suiker over de bovenkant. Laat het in het blik afkoelen. Het is handig de koek te snijden als deze nog een beetje warm is. Ik deed dit niet, want ik raakte weer eens afgeleid. Het is niet zo erg, het is alleen wat brokkelig dan.

Eet smakelijk!

Ps. Het basis recept voor de shortbread komt van Jamie Oliver. Het is een heerlijk recept en er valt heel goed mee te variëren, zo kun je bijvoorbeeld ook kaneel in je shortbread doen. Of wat dacht je van een beetje citroen of sinaasappelrasp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s