Napolitaanse gehakttaart

Foodblog Swap

 

DSCN3204

Voor de foodblog swap van augustus mocht ik koken van de blog van Marloes. Ik had in ieder geval genoeg keuze. Ik besloot om deze keer juist niet een bak recept uit te proberen, maar van een ander gerecht juist iets te maken wat wel in de oven gaat. En zo kwam mijn keuze uit op deze Polpette alla Napoletana. Deze gehaktballetjes vond ik er heel lekker uit zien en ze hebben ook wat verrassende ingrediënten, zoals munt en rozijnen. Voor mijn versie bakte ik er een hartige taart van.

En wat was dat een heerlijke keuze! Het is een hele lekkere hartige taart geworden. Vooral de munt en peterselie vind ik bijzonder smaken en maken er net even iets anders van.

DSCN3203

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 200 gr bloem
 • mespuntje bakpoeder
 • snufje zout
 • 100 gr koude boter
 • 50 ml ijskoud water

Voor de vulling:

 • olijfolie om mee te bakken
 • 300 gr rundergehakt
 • 1 uitje
 • 1 teentje knoflook
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 4 tomaten
 • 30 gr rozijnen
 • 30 gr pijnboompitten
 • 1 el couscous
 • een handje verse peterselie
 • 7 blaadjes munt
 • 2 eieren
 • 100 ml slagroom
 • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
 • zout en peper na smaak

En een ronde vorm van 23 cm, liefst met losse bodem en kartelrand. Vet deze goed in met boter of olie.

DSCN3216

En zo maak je het:

De oven mag op 220 °c (200 voor een heteluchtoven). Het zal even duren voor de taart daadwerkelijk in de oven gaat, dus je mag ook even wachten met voorverwarmen.

Begin dan het maken van het deeg. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en zout. Snijd de boter in kleine stukjes en doe deze bij de bloem. Wrijf dan met je vingertoppen de boter door de bloem zodat je kruimels krijgt. Voeg als laatste het water toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Leg het afgedekt in de koelkast.

Ga verder met de vulling. Verhit de olie in een pan. Bak het gehakt hier in rul. Snijd het uitje fijn en bak deze mee met de gehaktvulling. Als de ui glazig is voeg je ook een gehakt teentje knoflook toe. Doe de tomatenpuree bij het gehakt en bak deze even mee. Snijd 8 dunne plakken van de tomaten en leg deze apart. Snijd de rest in kleine blokjes en bak deze ook mee met het gehaktmengsel. Voeg dan de rozijnen en ongeveer de helft van de pijnboompitjes toe. Schep het mengsel dan op een bord en laat het afkoelen.

Nu kun je het deeg uit rollen. Rol het uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en rand van de vorm te bedekken. Bekleed je vorm met het deeg en duw de randjes goed aan. Prik wat gaatjes in de bodem om luchtbellen te voorkomen en strooi wat couscous over de bodem om het vocht op te vangen.

Hak de peterselie en munt fijn. Klop de eieren los met de slagroom en roer hier de gehakte kruiden door. Voeg ook de geraspte kaas toe en meng alles goed door elkaar.

Schep het tomaten gehaktmengsel in de taartvorm en verdeel het. Giet dan het eimengsel erover. Zorg er voor dat er overal een beetje zit. Leg als laatste de plakjes tomaat op de taart en strooi er de rest van de pijnboompitten over.

Zet de hartige taart in de oven en bak deze in ongeveer 40 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Aranka schreef trouwens een heel leuk stuk over mokkakoekjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s