Worstenbroodjes

Foodblog Swap

DSCN2633

Ik vind het altijd zo grappig om te ontdekken dat iets wat voor mij heel normaal is, heel veel mensen ineens niet kennen. Zo ook worstenbroodjes. Ik snapte ook de term Brabantse worstenbroodjes nooit helemaal. Worstenbroodjes zijn toch gewoon worstenbroodjes? Of zullen ze ook Gelderse of Utrechtse worstenbroodjes hebben? Nee, wat bleek, buiten Brabant kende men de worstenbroodjes helemaal niet.

Bij What Mom Would Cook vertellen ze mij dat het een broodje is dat traditioneel na de nachtmis met Kerst wordt gegeten. Dat kan ik me heel goed voorstellen, want nog steeds doen worstenbroodjes mij aan Kerstmis denken. Met name de kerstvieringen op school, waar we dan een worstenbroodje en een beker warme chocomel kregen. En dat alle tafels dan in een grote kring werden gezet en we allemaal onze eigen versierde waxine lichtjes op de tafel hadden staan. Nou vond ik worstenbroodjes en warme choco eigenlijk helemaal niet zo lekker, maar het had toch altijd iets heel bijzonders om dan in het donker op school te zijn.

DSCN2624

Dit heb je nodig (voor 8 worstenbroodjes):

Deeg:

 • 250 gr bloem
 • 1 tl zout
 • ½ zakje gedroogde gist
 • 50 gr boter
 • ½ el suiker
 • 150 ml melk

Vulling:

 • 300 gr rundergehakt
 • ½ ei (bewaar de rest om te bestrijken)
 • ongeveer 3 el broodkruimels of paneermeel *
 • zout en peper
 • gemberpoeder, gemalen nootmuskaat en gemalen kruidnagel, ongeveer ¼ tl van ieder
 • scheutje ketchup

* Broodkruimels kan ik niet altijd in de winkel vinden en paneermeel vind ik vaak te zout. In plaats daar van verkruimel ik een beschuitje.

DSCN2630

Begin met het maken van het deeg. Maak van de bloem een berg op het aanrecht en maak in het midden een kuiltje. In dat kuiltje doe je het gist, suiker, boter en melk. Langs de rand van de bloem strooi je het zout. Meng eerst de ingrediënten in het kuiltje door elkaar en haal er steeds een beetje van de bloem bij. Ga door totdat alle ingrediënten gemengd zijn. Kneed dan het deeg ongeveer 10 minuten goed door, zodat het wat soepeler wordt. Leg het dan in een kom, dek het af en laat het ongeveer een uurtje rijzen.

Als het deeg is gerezen haal je het weer uit de kom. Verdeel het deeg in 8 balletjes en leg deze op een bord of bakplaat. Dek ze af met wat plastic folie en ga ondertussen verder met het mengen van het gehakt. Doe hier voor alle ingrediënten in een kom en kneed ze goed door elkaar. Als het mengsel te droog is kun je er wat meer ketchup bij doen. Is het te nat, doe er dan wat meer broodkruimels bij. Je kan natuurlijk ook qua smaak er bij doen wat je zelf lekker vind. Verdeel het dan in 8 porties en vorm er worstjes van van ongeveer 10 cm en leg deze apart.

Rol elk bolletje deeg uit tot een ovaal van ongeveer 15×10 cm.  Leg op ieder plakje deeg een worstje. Strijk wat water over de randjes van het deeg. Vouw de korte kanten naar binnen en rol de worstenbroodjes vervolgens over de lengte op. Leg ze op een bakplaat, dek ze af met plastic folie en laat ze ongeveer een half uurtje rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ° c (180 voor een hetelucht oven). Bestrijk de worstenbroodjes met het overgebleven losgeklopte ei. Zet ze in de oven en bak ze in ongeveer 25-30 minuten mooi goudbruin.

Ik vond het heel erg leuk om op What Mom Would Cook rond te neuzen. Deze blog bestaat nog niet zo heel lang, maar er staan wel hele leuke artikelen op. Elke recept begint met een achtergrond verhaal of een stukje geschiedenis en zo heb ik toch weer wat geleerd over verschillende recepten. 

5 gedachtes over “Worstenbroodjes

 1. Pingback: Ik bak er iets van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s