Kersen ontpitten en deegmengers

DSCN2580

Ik maakte deze taart, maar jullie krijgen nog geen recept. Flauw he. Ik was er nog niet tevreden over, dus ik ga er nog even mee experimenteren voor ik een recept deel. Ik wilde er toch over vertellen, omdat ik bij het maken een nieuwe gadget gebruikte en een nieuwe techniek uitprobeerde. En daar ben ik wel heel tevreden over!

DSCN2575

Je ziet het misschien niet meteen, maar ik maakte dus een kersentaart. Kersen zijn er niet zo heel lang, dus als ik ze zie liggen, moet ik ze meteen kopen. Ze zien er toch ook onweerstaanbaar uit? Het liefst eet ik kersen gewoon zo. Maar in een taart zijn ze ook heerlijk, maar dan moet je toch echt wel die pitten er uit halen. Nou heb ik geen kersenontpitter en eerlijk gezegd ben ik ook niet van plan om er een te halen. Dus ging ik op zoek naar een andere kersen ontpit methode. Ik probeerde deze methode uit en ik ben fan.

DSCN2576

Je hebt nodig: Een flesje met een opening waar de kers niet door heen kan, maar de pit wel, en een eetstokje. Het idee is dat je de kers op de opening van de fles legt en dan met het eetstokje de pit eruit duwt. Ik kan je vertellen: het werkt als een tierelier. Het gaat heel makkelijk en minstens net zo snel als met een ontpitter. Bovendien vang je het meeste kersensap op in je flesje, dus het geeft ook niet zo’n rotzooi. Dus als je ooit nog kersen wilt ontpitten zonder kersenontpitter, zoek niet verder. Dit is dé methode.

DSCN2601

Bij het maken van het deeg testte ik ook deze gadget. Ik was al een tijdje van plan om het te kopen en uit te proberen. En waarempel, laatst zag ik er een liggen in de kringloop voor 75 cent. In het Engels noemen ze dit een pastry cutter of pastry blender, maar als ik deegmenger of deegsnijder zeg denk ik toch aan iets anders. Dus, ik weet nog niet helemaal hoe ik het moet noemen. Voor nu noem ik het maar een deegmenger.

DSCN2563

Je gebruikt het in ieder geval om boter door bloem te mengen. Heel vaak lees ik in een recept dat je met twee messen de boter door de bloem moet snijden. Nou, of ik doe het verkeerd, of diegene die het recept schreef heeft nog nooit een taart gebakken, want dat werkt dus voor geen meter. Voorheen deed ik het gewoon met de hand. Dat werkt in principe prima, maar het nadeel is dat je met warme handen snel ook warm deeg krijgt. Warm deeg is plakkerig en kun je dus niet goed uitrollen. En daarvoor gebruik je dus een deegmenger.

DSCN2564

Je doet de bloem en boter in een kom. De deegmenger houd je vast bij het handvat en je stampt de boter als het ware door de bloem. Een beetje zoals je een pureestamper zou gebruiken. Ik vind het heel fijn werken. Het gaat snel, je handen blijven schoon en het deeg blijft koel, zodat je het daarna weer meteen uit kan rollen en het niet eerst weer hoeft te chillen in de koelkast. Of het echt een must-have is weet ik niet. Het maakt het maken van deeg iets makkelijker, maar ik deed het ook jaren zonder en dat ging echt prima.

Ik weet dat ze bij Dille en Kamille soortgelijke deegmengers verkopen en ik zie ze ook wel eens bij kookwinkels liggen.

Ik ben benieuwd of jullie veel gadgets gebruiken bij het koken of dat jullie juist andere technieken proberen. Ik neig zelf meer naar het laatste toe. Ik heb niet veel ruimte en ook geen onbeperkt budget. Dan vind ik het onzin om gadgets aan te schaffen die ik toch zelden gebruik en zoek ik liever naar een alternatieve methode.

5 gedachtes over “Kersen ontpitten en deegmengers

  1. Wat een goed idee!! Vorig jaar kwam ik er al achter dat een kersenontpitter erg handig is om te hebben. Dit jaar heb ik er nog steeds geen, met het gevolg dat ik steeds maar loop te pielen. Maar wat een handig ideetje is dit. Zo lang ik er nog geen een heb, wordt dit de manier! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s