Bijna Friese Oranjekoek

Foodblogswap Mei 2014

Deze maand deed ik voor het eerst mee aan de Foodblog swap. Ik mocht iets maken van Baksels. Een echte bakblog, wat natuurlijk precies in mijn straatje past. Dat maakte het kiezen van een recept wel wat lastig, want ik wil alles wel proberen. Uiteindelijk viel mijn keuze op de Friese Oranjekoek. Ten eerste omdat het mij heel leuk leek een Friese lekkernij te proberen van een Friese bakster. Ten tweede omdat ze mijn recept voor gekonfijte sinaasappels gebruikt in haar recept. En zo is het cirkeltje weer rond.

Ik heb ‘m een beetje on-traditioneel versierd. Ik hou niet zo van roze glazuur, en ook van botercrème ben ik niet zo’n fan. Ik zag wel al een aantal keer een recept voor deze wat minder zoete botercrème voorbij komen, dus die heb ik nu gebruikt. Ik heb het recept verder een klein beetje aangepast aan wat ik zelf fijn vind werken.

Ik vond het heel erg leuk om mee te doen met de foodblog swap. Het is zo’n leuke manier om andere blogs te ontdekken en eens iets te koken wat je misschien niet zo snel zou maken. De Friese Oranjekoek is misschien niet helemaal mijn smaak, maar ik vond hem wel heel bijzonder en leuk om te maken!

Dit heb je nodig:

Voor de amandelspijsvulling:

 • 150 gr amandelmeel
 • 150 gr fijne kristalsuiker
 • 1 ei
 • rasp en sap van een halve citroen

Voor het deeg:

 • 300 gr tarwebloem
 • 25 gr maïzena
 • ¼ tl zout
 • ½ tl bakpoeder
 • ½ tl gemalen anijszaad
 • ¼ tl gemalen kardemon
 • ¼ tl gemalen nootmuskaat
 • 100 gr koude boter, in kleine stukjes
 • 150 gr fijne kristalsuiker
 • 50 gr gekonfijte sinaasappelssnippers
 • 1 losgeklopt ei
 • 50 ml water

Voor de botercrème:

 • 125 ml melk
 • 1 ½ el bloem
 • 100 gr suiker
 • 125 gr boter
 • ½ tl vanille extract
 • Wat extra sinaasappelsnippers ter versiering

En een bakblik van 20×25 cm ingevet en bekleed met bakpapier.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 ° c (160 voor een heteluchtoven)

Begin met het maken van de amandelspijs. Mix de amandelmeel, suiker, ei, citroenrasp en -sap door elkaar tot je spijs krijgt. Het is makkelijker als het nog vrij soepel is, voeg eventueel nog wat citroensap of water toe. Zet het aan de kant en ga verder met het deeg.

Zeef de bloem, samen met de maizena, zout, bakpoeder en specerijen in een kom. Voeg de boter toe en wrijf deze door het bloemmengsel tot het lijkt op broodkruimels. Voeg dan de suiker, gekonfijte sinaasappel, ei en water toe en kneed het snel tot een deeg. Verdeel het in twee gelijke plakken en laat het even in de koelkast rusten.

Rol het de ene helft van het deeg uit tot een lap van 20 x 25 cm, zodat het precies in je bakvorm past. Leg het deeg in de bakvorm. Verdeel dan de amandelspijs hier over heen. Het is heel plakkerig, dus het gaat het makkelijkst als je telkens kleine stukjes pakt. Rol dan de rest van het deeg uit tot een even grote plak en leg deze hier boven op zodat de spijs helemaal is bedekt. Prik wat gaatjes in de bovenkant en bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar. Haal het daarna uit de oven, laat het 5 minuten staan en haal het daarna uit het bakblik om helemaal af te koelen.

Ondertussen kun je verder gaan met de botercrème. Verwarm de melk in een pannetje en doe hier de bloem bij. Roer het goed door met een garde tot je een soort dik papje krijgt. Giet het dan in een kommetje en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Roer de boter zacht met de suiker en voeg dan beetje bij beetje het melk/bloem papje toe. Als alles erbij zit mix je het nog eens 5 minuten op de hoogste stand.

Smeer de crème uit over de afgekoelde koek en strooi er nog wat gekonfijte sinaasappelsnippers overheen. Snijd het daarna in stukken. Ik heb er nu 12 gedaan, maar het is echt supermachtig, dus ik zou de volgende keer kleinere stukken doen.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s