Rabarber en appel taart

Zoals beloofd, weer eens een recept met rabarber. Rabarber is een echte seizoensgroente, verkrijgbaar vanaf ongeveer april tot juli. Nou is dat eigenlijk nog best een tijdje, maar heb altijd heel erg de neiging om het elke keer mee te nemen als ik het zie, want voor je het weet is het er niet meer!

Dit recept is een soort zoete quiche. Een krokante korst, gevuld met veel fruit dat gebakken is in een custard vulling

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 115 gr bloem
 • 50 gr boter, in kleine blokjes gesneden
 • 25 gr fijne kristalsuiker
 • 1 eidooier
 • 1 tl vanille extract
 • ½ tl zout

Voor de vulling:

 • 3 appels
 • 200 gr rabarber
 • 35 gr boter
 • 100 gr fijne kristalsuiker
 • ½ tl kaneel
 • 100 ml slagroom
 • 2 eieren

En een vierkante vorm van 20×20 cm. (Ik bakte deze taart bij m’n ouders thuis en daar ligt zo’n mooie vierkante vorm. Thuis zou ik mijn ronde vorm van 23 cm gebruiken, ook met gekartelde rand en losse bodem. Je hoeft daarvoor niets aan de hoeveelheden aan te passen.) Je hebt ook een blindbak vulling nodig.

En zo maak je het:

Begin met het maken van het deeg. Doe de boter bij de bloem en wrijf deze erdoor tot de boter is opgenomen en het mengsel uit fijne kruimels bestaat. Roer de suiker er door.

Kluts de eidooier met de vanille extract en één eetleper koud water. Giet dit bij de bloem en roer het met een vork door tot het ei is opgenomen en het deeg samen begint te klonteren. Kneed het dan met je handen snel tot een bal deeg. Maak er een platte schijf van, pak het in plasticfolie en laat het in de koelkast chillen.

Ga ondertussen verder met de vulling. Schil en verwijder het klokhuis van de appels en snijd de harde uiteindes van de rabarber. Snijd het fruit (of is rabarber nou een groente?) in stukken van ongeveer twee cm. Smelt de boter in een koekenpan en roer er de suiker en kaneel door. Voeg het fruit toe en laat het ongeveer 5-10 minuten pruttelen tot het zacht is, maar nog geen moes is geworden. Haal de pan van het vuur en laat het fruit een beetje afkoelen.

Nu ga je verder met het blind bakken van de korst. Verwarm hiervoor eerst de oven op 200 ° c (180 voor een heteluchtoven). Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Het moet echt best wel dun, als je de hele vorm wilt bedekken. Het is niet heel kruimelig, dus dat lukt best! Bestrooi je aanrecht goed met bloem, zodat het niet blijft plakken. Rol het dan rustig uit, zonder al te hard te drukken. Het is beter een paar keer vaker te rollen, dan het in één keer helemaal plat te drukken. Zorg er ook voor dat je het deeg af en toe een kwartslag draait, zodat je in alle richtingen uitrolt. Het deeg zal altijd een beetje krimpen en als je het gelijkmatig uitrolt zal het ook gelijkmatig krimpen. Als de lap deeg groot genoeg is om de vorm te bekleden, rol je het op je deegroller, til het op tot de rand van je vorm en rol het dan weer af.

Als je de vorm bekleed hebt, leg dan een bakpapiertje op het deeg en strooi hier de blindbakvulling in. Bak het voor 15 minuten. Haal het uit de oven en verwijder de blindbak vulling en het bakpapier. Zet het weer terug in de oven en bak het nog eens 5-10 minuten tot het mooi goudbruin gekleurd is.  Haal de korst uit de oven om hem verder te vullen en verlaag de temperatuur van de oven tot 175 °c (155 voor een hetelucht oven)

Schep het fruit in de taartkorst en verdeel het. Klop de eieren los en mix er de slagroom door. Giet dit mengsel over het fruit. Zet de taart nu voorzichtig in de oven en bak het in ongeveer 40 minuten gaar. Laat het in de vorm afkoelen.

Eet smakelijk!

Dit recept komt met wat kleine aanpassingen uit Home Bake van Eric Lanlard.
Een jaar geleden:
Grapefruit taart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s