Peren dadel pasteitjes

Ik kreeg een klacht. Een klacht over deze blog. Ik zet blijkbaar namelijk altijd mijn recepten veel te laat online. Dan ziet ze een nieuwe post en dan denkt ze: ooh, die wil ik komen proeven! En dan blijkt dat ik datgene al weken geleden een keer heb gemaakt en dat het dan al lang op is. Dus, speciaal voor mijn zus Sarina (want zij was de klaagster), nu dit recept. En dan neem ik het morgen mee naar de pancake day party! Kun je vast voorgenieten.

Dit heb je nodig (voor 6 stuks)

Voor het deeg:

 • 175 gr bloem
 • 30 gr amandelmeel (als je dit niet hebt, kun je dit ook vervangen door extra bloem)
 • 30 gr fijne kristalsuiker
 • ½ tl zout
 • 125 gr koude boter
 • 2 el water

Voor de vulling:

 • 3 peren, niet al te rijp
 • 15 gr boter
 • 4 dadels, grof gehakt
 • 25 gr fijne kristalsuiker + extra om te bestrooien
 • ½ tl vanille extract
 • ¼ tl maizena
 • 20 gr griesmeel of paneermeel
 • ei om te bestrijken

En een cupcaketray met 6 holtes, (of meer, maar dan gebruik je er maar 6.) ingevet met boter.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 ° c (180 voor een heteluchtoven)

Begin met het maken van het deeg. Roer de suiker en zout door de bloem. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe. Wrijf de boter snel door de bloem, tot het deeg op kruimels lijkt. Voeg het water toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Duw het tot een platte schijf, wikkel het een plastic folie en leg het in de koelkast terwijl je verder gaat met de vulling.

Voor de vulling snijd je de peren in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Smelt de boter in een koekenpan en doe hierbij de peren, samen met de dadels, suiker en vanille extract. Bak de peren tot ze zacht zijn. Als ze droog bakken, voeg dan een scheutje water toe. Giet na ongeveer 5 minuten de peren af in een zeef en vang het lekvocht op.

Meng de maizena met een lepel van het perenvocht. Giet de rest van het vocht terug in de pan, en verwarm deze. Giet het maizena mengseltje erbij en roer het door tot het vocht zich bindt. Doe de perenstukjes terug in de pan en roer het door. Schep ze daarna op een bord en laat het afkoelen.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap van ongeveer 3mm dikte. Steek hieruit 6 rondjes van ongeveer 10 cm. Ze moeten groot genoeg zijn om de bodem en zijkanten van je cupcake vormpjes te kunnen bekleden. En 6 rondjes van ongeveer 7 cm, dit worden de dekseltjes. Leg de grotere rondjes in de holtes van de cupcake tray en duw ze voorzichtig maar goed aan. Schep op ieder stukje deeg een klein beetje griesmeel. Verdeel de perenvulling over het deeg. Het lijkt best veel, maar prop de pasteitjes maar zo vol als je kan en dan nog een stukje er bij. Leg de kleinere rondjes deeg er boven op en duw de randjes goed op elkaar. Snijd twee kleine inkepingen in de bovenkant, bestrijk het met losgeklopt ei en strooi er een beetje suiker over.

Bak de pasteitjes voor ongeveer 30 minuten tot ze mooi gebakken zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s