Drømmekage

Mijn oom en tante wonen nu al heel lang in Denemarken. Ik weet niet precies hoe lang, maar volgens mij toch al zeker 10 jaar. En de eerste keer dat ik deze cake proefde was dus ook al bijna zo lang geleden. Ik hield toen niet eens van kokos, maar wilde hem toch wel even proeven. En wat een geluk dat ik dat deed. Deze cake doet zijn naam (droomcake) echt wel eer aan. Sindsdien heb ik hem altijd al eens zelf willen maken zodat ik er hier ook van kon genieten.

Ik weet verder niet eens of het wel een typische Deense cake is, maar ik heb ‘m tot nu toe nog nergens anders gezien, dus ik ga er maar van uit. Het bestaat uit een zachte vanille cake, met daarop een plakkerige laag karamel met kokos. Zo heerlijk!

Dit heb je nodig:

Voor de cake:

 • 75 gr boter
 • 100 ml melk
 • 125 bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 eieren
 • 125 gr suiker
 • 1 vanillestokje, de zaadjes eruit geschraapt, of 1 tl vanille extract
 • ¼ tl zout

Voor de kokoslaag:

 • 150 gr boter
 • 250 gr bruine basterdsuiker
 • 50 ml melk
 • 200 gr geraspte kokos

En een bakvorm van 20×25 cm, ingevet en de bodem en twee zijkanten bekleed met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 180 ° c (160 ° c voor een hetelucht oven)

Verwarm de boter en melk in een pannetje tot de boter is gesmolten en haal het dan van het vuur.

Meng de bakpoeder door de bloem.

Doe de eieren en suiker samen in een kom en mix ze tot het mengsel dik is en heel licht geel van kleur. Voeg de vanille en zout toe en meng het goed door elkaar. Zeef de helft van de bloem er bij en spatel het voorzichtig door. Voeg nu de helft van de gesmolten boter toe en spatel dit er ook voorzichtig door. Herhaal dit nog eens met de rest van de bloem en de boter. Giet het mengsel in het bakblik en bak voor ongeveer 20 minuten tot de cake gaar is.

Terwijl de cake in de oven staat kun je de kokos laag maken. Doe de boter, bruine suiker en melk in een pannetje. Laat de boter smelten en de suiker oplossen terwijl je af en toe roert. Breng het aan de kook, roer de kokos erdoor en laat het nog een minuutje doorkoken. Haal dan de pan van het vuur

Als de cake klaar is haal je het uit de oven en verhoog de temperatuur tot 200 º c (180 voor hetelucht). Schep lepels van het kokosmengsel over de cake en smeer het uit zodat heel de cake bedekt is. Zodra de oven weer op temperatuur is zet je de cake terug in de oven en bak het voor nog eens 5 minuten.

Dit recept is gebaseerd op een recept van My Danish Kitchen.
Een jaar geleden:
5 december cake
Burgerbroodjes

Een gedachte over “Drømmekage

 1. Bedankt voor het delen! Ik heb hem gisteren gemaakt en hij is lekker. Alleen is bij mij de kokoslaag wat aan de droge kant, maar dat mag de pret niet drukken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s