Donkere kruidencake

Eerlijk gezegd vond ik deze cake toen ik hem voor het eerst proefde niet eens zo lekker. Niet dat ie vies of mislukt was ofzo, maar gewoon een beetje meh. Ik had iedereen al verontschuldigende berichtjes gestuurd dat ze geen lekkere cake kregen. Maar tegen de tijd dat de gasten er waren was de cake ook ineens lekker geworden! Deze cake doet het dus veel beter als je hem een tijdje laat staan, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Wees geduldig, het is de moeite waard!

Ps.  Meestal luister ik naar pinguinradio, maar die hebben ook wel eens techno uurtje en dus ging ik maar weer eens Xfm luisteren. Wat is dat toch heerlijk vertrouwd. Qua muziek is het niet altijd even spannend, volgens mij is de playlist niet zo heel veel veranderd sinds 2005. Maar gewoon de manier van presenteren en de jingles en de reclames. Ik word er helemaal nostalgisch van.

Dit heb je nodig:

Voor de cake

 • 175 ml melk
 • 2 el gemberpoeder
 • 1 el gemalen nootmuskaat
 • 1 tl kaneel
 • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 75 gr zachte boter
 • 75 gr black treacle
 • 100 gr golden syrup
 • 200 gr bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl baksoda/natrium bicarbonaat
 • snufje zout
 • 1 ei, losgeklopt

Voor het glazuur:

 • 75 gr boter
 • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 50 gr poedersuiker
 • 1 el melk
 • ½ tl vanille extract

En een cakeblik van 20 cm, ingevet met boter.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 ° c (160 °c voor een heteluchtoven)

Doe de melk samen met de specerijen,suiker,  treacle en golden syrup in een steelpannetje en breng het zachtjes aan de kook.  Haal het pannetje van het vuur en laat het een beetje afkoelen.

Zeef de bloem samen met de baksoda, bakpoeder en zout in een grote kom. Giet het natte mengsel uit het pannetje bij de droge ingrediënten en roer ze goed door elkaar. Voeg het ei toe en mix het door elkaar.

Giet het mengsel in het cakeblik en bak het voor ongeveer 30-35 minuten tot het gaar is. Een sateprikker die je er in steekt moet er weer schoon uitkomen. Haal de cake uit het blik en laat het afkoelen.

Voor het glazuur meng je alle ingrediënten door elkaar en mix het voor ongeveer 5 minuten tot het zacht en luchtig is en de suiker grotendeels is opgelost. Smeer dit over de afgekoelde cake. Eventueel kun je er een snufje kaneel overheen strooien.

 

Een jaar geleden:

Welsh cakes

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s