Gingerbread house

Sinds ik nu alweer bijna een maand geleden ben verhuisd, was het hoog tijd voor een housewarming. En hoe kan je dat beter doen dan door zelf een huisje te maken? Zo eentje van gingerbread, die net uit het sprookje van Hans en Grietje lijkt te komen? Buiten viel de regen met emmers uit de lucht en binnen zijn wij de hele dag bezig geweest dit huisje in elkaar te knutselen. Ik was heel tevreden met het resultaat en volgens mij mijn medebouwers ook. En ook een klein beetje verbaasd dat het zo goed uitpakte en ook daadwerkelijk bleef staan.  Dus, heb je altijd al eens je eigen snoephuisje willen bouwen, aarzel dan niet! Het is vrij eenvoudig, maar ik zou het wel met meerdere mensen ondernemen. Dus trommel een paar vrienden/vriendinnen/familieleden/andere mensen die wel in zijn voor wat knutselwerk en ga aan de slag!  Voor je het weet is de middag alweer voorbij, staat er een prachtig huisje op tafel en zijn jullie allemaal misselijk van het snoepen van de decoraties. Missie geslaagd!

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 250 gr boter
 • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 100 ml (ong 7 el) golden syrup of stroop
 • 600 gr bloem
 • 2 el gemberpoeder
 • 1 el kaneel
 • 1 tl koekkruiden
 • 1 tl zout
 • 2 tl baksoda

Voor het glazuur/plakmiddel

 • 1 eiwit
 • 250 gr poedersuiker
 • 2 tl water

En ook nog:

 • Decoraties (Je kunt hier alle soorten snoep, chocola en koek voor gebruiken die je maar wilt. Wij hadden smarties, mokkaboontjes, mini-stroopwafels, pepernoten, chocolade hagelslag, vruchtenhagelslag, tumtummetjes)
 • Lineaal
 • Karton of stevig papier
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Iets waar je huis op kan staan zoals een dienblad of stuk dik karton
 • Sateprikkers of kleine kwastjes

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 º c (180 º c voor een hetelucht oven)

Begin met het maken van het deeg. Verwarm de boter, suiker en stroop in een pannetje tot de boter is gesmolten.  Haal het van het vuur. Meng de specerijen, zout en baksoda door de bloem. Giet hier het boter/suiker mengsel over en kneed het goed door elkaar tot het een deeg vormt.  Dek het af met huishoudfolie tot je het weer nodig hebt en het een beetje is afgekoeld.

Maak ondertussen je sjablonen. Voor dit huisje heb je nodig: 1 sjabloon van 16×13 cm, dit worden twee zijmuren, 1 sjabloon van 16x13cm met in het midden een punt tot 23 cm, dit worden de voor en achterkant van je huis, en 1 sjabloon van 20.5×15.5 cm, dit worden de daken. Teken het af op stevig papier of karton en knip het uit.

Leg een stuk bakpapier ten grootte van je bakplaat op je aanrecht en rol hier het deeg op uit tot een dikte van ongeveer 3 mm.  Gebruik je sjablonen om de muren en daken uit te snijden. Het is makkelijker om het deeg in gedeeltes uit te rollen anders krijg je zo’n grote lap. Leg ze met bakpapier en al op de bakplaat en zorg ervoor dat de stukken ietsje van elkaar af liggen. Als je niet alles in een keer op je bakplaat krijgt, bak het dan omstebeurt. Bak de stukken gingerbread in ongeveer 10 minuten gaar. Ze zullen nog zacht aanvoelen, maar ze worden steviger als het afkoelt. Zodra ze uit de oven komen kun je je sjabloon gebruiken om ze precies bij te snijden. Nu kun je er als je wilt ook ramen en deuren in snijden.

Nu kun je het glazuur maken dat later alles aan elkaar gaat plakken. Meng hiervoor het eiwit, samen met de poedersuiker en water rustig door elkaar. Zodra het een geheel is mix je het nog eens 5 minuten goed door met een mixer zodat je een vrij luchtig glazuur krijgt.  Zet het afgedekt in de koelkast tot je het gaat gebruiken.

Zodra de daken en muren volledig zijn afgekoeld mag je gaan beginnen met decoreren.  Schep eerst een paar lepels van je glazuur in een klein bakje en laat de rest weer afgedekt in de koelkast staan. Dit heb je later nodig om het huis in elkaar te zetten.

De decoratie mag je natuurlijk helemaal doen zoals je zelf wilt. Gewoon een beetje spelen met de dingetjes die je hebt. Het is altijd goed! Gebruik sateprikkers om met het glazuur de decoraties vast te plakken en natuurlijk kun je het glazuur zelf ook als decoratie gebruiken. Zodra je tevreden bent met je muren en daken kun je het huisje in elkaar gaan zetten. Begin met een muur en smeer een beetje glazuur aan de onderkant om deze aan je ondergrond vast te zetten. Pak een volgend stuk muur en smeer hier ook wat glazuur aan de onderkant en aan een zijkant en plak deze aan je eerste muur vast.  En ga zo door tot alle muren staan. Vele handen maken licht werk in dit geval! Houdt de muren overeind met je handen of gebruik potjes of mokken om de muren te ondersteunen. Zorg dat de muren zijn ondersteund tot de glazuur is uitgehard, dit duurt ongeveer een kwartiertje. Zet dan de daken erop. Vanzelfsprekend ook met behulp met flink wat glazuur die je op de bovenkant van je muren smeert en in de nok van het dak.  Gebruik nu ook weer ondersteuning tot de glazuur is uitgehard. En waarempel, daar staat je huisje!

(Ja, ik heb zelf ook nog meegedaan…)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s