Koffie en ricotta marmer cake

En inmiddels woon ik alweer drie weken in Amsterdam, maar eerlijk gezegd voelt het al veel langer. Ik ben ineens lekker druk met werk en sociale activiteiten en gelukkig heb ik nog genoeg tijd over om te bakken. Erover schrijven wordt al ineens een stuk minder merk ik al. Vergeef me…

Deze week was ook de finale van Breaking Bad (spoiler alerts ahead, I guess). Voor mij was het einde echt perfect, alhoewel ik waarschijnlijk tevreden was met ieder einde waarin Jesse overleeft. Het is lang geleden dat ik zo veel  om een tv personage heb gegeven.

“I will try to love you as much as I love Jesse Pinkman, but I can’t make any promises” : My wedding vows, probably. (Niet mijn tekst, maar had zomaar gekund.)

Maar ook het einde van Walter White vond ik heel goed geschreven. De laatste seizoenen was hij echt in een bad guy veranderd, maar het was toch moeilijk om een hekel aan ‘m te hebben, ook al deed hij verschrikkelijke dingen. Gelukkig leek hij op het eind toch een beetje z’n verstand terug te krijgen en deed hij toch goed door Jesse te redden. Nou nog een vervanging voor Breaking Bad vinden, iemand nog suggesties? Ik kijk op het moment ook Battlestar Galectica en Supernatural, allebei leuke series, maar zit er denk ik nog niet genoeg in om het geweldig te vinden.

Verder tot de orde van de dag, en dat is cake. De orde van de dag is altijd cake. Deze cake maakte ik omdat ik ergens ricotta van over had. De ricotta maakt dit echt een superzachte en smeuige cake. Ook de koffiesmaak doet het hier heel goed, had ik al gezegd dat ik koffiesmaak heerlijk vind, maar koffie niet? Nou, voor mensen die hier hetzelfde overdenken is dit een heerlijke cake. En marmercake is altijd een beetje bijzonder, ook al is het effect heel makkelijk te bereiken.

Dit heb je nodig:

  • 2 el espressopoeder
  • 2 el kokend water
  • 125 gr zachte boter
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 200 gr bloem
  • 150 gr ricotta
  • 3 eieren
  • 2 ½ tl bakpoeder
  • 2 el donkere rum of Marsala

En een middelgroot cakeblik bekleed met bakpapier.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 º c (hetelucht 160 ° c.) Los het espressopoeder op in het kokend water en laat het staan terwijl je verder gaat met het cakebeslag. Mix de boter met de suiker tot het licht en romig is. Doe ongeveer een kwart van de bloem bij het boter/suiker mengsel en roer het goed door. Roer de ricotta door het beslag en daarna een voor een de eieren. Meng het bakpoeder door de rest van de bloem en doe dit bij het beslag. Mix het goed door elkaar. Verdeel het beslag over 2 kommen.  Roer er bij de ene helft de rum of Marsala en bij de andere de koffie door. Verdeel het beslag over het cakeblik, telkens eerst een flinke lepel uit de ene kom en dan een uit de andere kom. Ga met een sateprikker een keer zigzaggend door het beslag om het marmereffect te creeëren. Bak de cake voor ongeveer 50-60 minuten.

Dit recept komt uit Short & Sweet van Dan Lepard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s