Welsh Rarebit plukbrood

Hoera, ik ben verhuisd! Natuurlijk besloot mijn lijf juist de griep te krijgen in dat weekend, maar gelukkig heeft Nynke me veilig door de IKea heengeloodst en me meegesleurd naar de juiste dekbedden en schappen.  Mijn eerste volle werkweek was ook lekker hectisch, omdat de pa weg was en ik dus drie dagen tot 10 uur moest werken. Ondertussen heb ik nu echt alle dozen uitgepakt en voor de derde keer de keukenkastjes heringedeeld. En nog steeds niet besloten of ik m’n boeken nou op alfabetische volgorde, op kleur, of op genre gesorteerd wil. Misschien moet ik maar even wachten tot m’n ouders ook die andere drie dozen komen brengen die ik was vergeten.  En ook voor de eerste keer de oven gebruikt! Niet met dit recept, deze stond nog in de wachtrij.  HIj doet het prima in ieder geval. Nu een lekker lang weekend, waar ik even de buurt ga verkennen, Sarina m’n kamer laten zien en verder lekker niet zo veel.

Aangezien het weer lekker herfstig is met regen en wind en hagel is dit wel echt de  perfecte tijd om dit te maken. Welsh Rarebit is namelijk een soort gegrilde kaas op brood, maar dan extra hartig. Met mosterd en bier enzo. Ik wil niet zeggen en andere mannelijke smaken, want dat zou een genderstereotype zijn en die probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Maar je begrijpt wat ik bedoel.  Deb van Smitten Kitchen, die slimme meid, heeft al die smaken weten om te toveren in één brood. Doordat je het deeg op een bepaalde manier in de vorm legt kun je er heel makkelijk sneetjes van plukken. Dat is leuk.

Dit heb je nodig:

Voor het brood:

 • 50 gr boter
 • 150 ml donker bier
 • 300 gr bloem
 • 50 gr roggebloem (of gebruik alleen gewone bloem als je geen roggebloem hebt)
 • 25 gr suiker
 • 1 zakje gedroogde gist (7 gr)
 • 1 tl zout
 • 2 eieren

Voor de vulling:

 • 40 gr boter
 • 1 el mosterd
 • 1 ½ tl Worchestershire sauce
 • scheutje tabasco
 • 1 tl paprikapoeder
 • ½ tl zout
 • zwarte peper uit de molen
 • 175 gr geraspte oude kaas

En zo maak je het:

Maak eerst het brooddeeg. Verwarm de boter samen met de helft van het bier in een pannetje tot de boter is gesmolten. Haal van het vuur en voeg de rest van het bier toe. Zet dit even apart.

Meng de bloemsoorten door elkaar en maak er een grote hoop van op je aanrecht, of in een kom. Maak een kuil in het midden en doe hierin de gist, suiker en eieren. Het zout strooi je aan de rand. Giet je biermengsel in de kuil en meng beetje bij beetje de bloem erdoor. Als het een geheel is geworden haal je het uit de kom en kneed je het 10 minuten goed door tot je een soepel deeg krijgt. Leg het deeg terug in de kom, dek het af en laat het een uurtje rijzen.

Maak ondertussen de vulling. Smelt de boter. Zodra het gesmolten is haal je het van het vuur en roer je er de mosterd, worchestershire sauce en tabasco door. In een andere kom meng je de geraspte kaas met paprikapoeder, peper en zout.

Ga nu verder met het samenstellen van het brood. Bestrooi je aanrecht lichtjes met bloem, haal het gerezen deeg uit de kom en rol dit uit tot een plak van ongeveer 50 x 35 cm. Smeer hierover het mosterdmengsel, goed tot aan de randjes. Snijd het dan over de lengte in 5 repen.  Strooi een kwart van de kaas over de eerste reep, leg de volgende reep deeg erover, strooi hier nog een kwart van de kaas over en ga zo door tot alle repen op elkaar liggen.

Snijd het dan over de breedte in ongeveer 7 plakken. Doe dit voorzichtig met een gekarteld mes, je wil het niet met een mes platdrukken. Leg de plakken dan rechtop in een cakeblik. Zorg ervoor dat ze goed verdeeld zijn, door het rijzen en bakken vult het bakblik zich goed op (zie bovenstaande foto’s). Dek het losjes af met vershoudfolie en laat het nog een half uurtje rijzen. Verwarm ondertussen de oven op 175 ° c.

Bak het ongeveer 25-35 minuten tot het mooi goudbruin kleurt. Een plukbrood plukt het makkelijkst als het nog warm of lauw is. Als het helemaal is afgekoeld kun je het snijden als een normaal brood.

2 gedachtes over “Welsh Rarebit plukbrood

 1. Wat een leuk recept! Ben niet bekend met koken met bier, kan me niet helemaal een smaak erbij voorstellen, maar kaas en brood en mosterd klinkt al goed :). Lekker broodidee voor bij een uiensoep ofzo? Leuk als verrassing voor *the man* (grooooote kaas en brood en kaasfondue fan… dit geeft vast een soort kaasfondue in een brood-effect), gaat op mn to do lijstje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s