Empanada’s met zoete aardappel

De grote verhuis dag komt steeds dichterbij. Nog maar vier nachtjes slapen! Morgen ga ik in ieder geval weer even langs om het contract te tekenen, een beetje te meten en kijken of er nog iets moet gebeuren wat betreft klussen. En even checken of er een oven is en kijken hoeveel plaats er is in de keuken voor al mijn zooi! MIjn hemel, ben al een beetje begonnen met inpakken en wat heb ik toch veel spullen verzameld. Zou mijn nieuwe huisgenoot in de gaten hebben dat ik met complete inboedel kom..?  Ach, volgens mij zijn 5 van de 10 dozen die ik tot nu toe heb ingepakt gevuld met boeken.. Oeps… Maar goed, die mogen straks eindelijk weer eens in een boekenkast in plaats van op zolder achter een schot.

Inmiddels ben ik ook begonnen met m’n nieuwe baan. Vorige en deze week alleen woensdag en donderdag en vanaf volgende week ook dinsdag erbij. Het is heel erg leuk, maar ook weer wennen. Vooral zo’n eenjarige koter erbij. Hij heeft echt een radar voor plekken waar hij niet mag komen. Ik trek een lade open in de keuken terwijl hij helemaal aan de andere kant van de kamer zit. Ik draai me 10 sec om en intussen is hij al helemaal naar de lade toegeraced en staat al bijna met de pot appelstroop in z’n handen. Oeps, nog net op tijd!

En dan was dit ook nog de week van de nieuwe Arcade Fire single! Iedereen die mij goed kent weet dat AF mijn favoriete band van altijd en overal is. Het leuke aan deze band vind ik dat ze elke keer met iets totaal nieuws en unieks komen, maar dat het toch altijd klinkt als Arcade Fire. Zo ook de nieuwe single Reflektor (met gastvocalen van David Bowie).  Op de website kun je zowel de nieuwe videoclip als een interactieve video kijken.  Ik kan niet wachten op het nieuwe album en vooral ook niet bij de bijbehorende tournee.

Ok, verder tot de orde van de dag. Deze hartige flapjes heb ik al een hele tijd geleden gemaakt. Ik loop een beetje achter, bak harder dan dat ik deze blog update. Het is een hele lekkere snack, je kunt ze zowel frituren (Dat heb ik op de bovenste foto gedaan), of bakken in oven, zoals op de onderste foto.

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 250 gr bloem
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl komijnpoeder
 • ½ tl bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 50 ml zonnebloem olie
 • 100 ml koud water

Voor de vulling:

 • 300 gr zoete aardappel
 • 1 rode paprika
 • 2 el  zonnebloem olie + eventueel olie om te frituren
 • 2 teentjes knoflook, gesneden
 • ½ chillipeper, fijn gesneden
 • 1½ tl korianderpoeder
 • 2 lente uitjes, in dunne ringentjes
 • handjevol verse koriander, fijngehakt
 • ½ tl zout

En zo maak je ze:

Meng de bloem samen met de kurkuma, komijn, bakpoeder en zout in een kom. Giet de olie erbij en wrijf het met je vingers door de bloem. Giet dan het water erbij en kneed het tot een deeg. Dek het af en laat het staan terwijl je verder gaat met de vulling.

Snijd de zoete aardappel in blokes van 1 cm en stoom ze tot ze gaar zijn. Dit gaat het makkelijkst in de magnetron. Doe ze in een afgedekte kom met een beetje water en stoom ze in 5 minuten gaar. Snijd ondertussen de paprika in blokjes en bak ze in de 2 el olie tot ze zacht zijn. Voeg de chilli en knoflook toe en bak het een paar minuutjes mee. Doe de zoete aardappel erbij en bak tot het droog is. Voeg de korianderpoeder, verse koriander, lente ui en zout toe en laat het mengsel afkoelen.

Rol het deeg dun uit en steek er cirkels van ongeveer 10 cm diameter uit. Leg een flinke theelepel vulling in het midden van het deeg, maak de randjes nat met een beetje water en vouw de flapjes dubbel. Druk met een vork de randjes goed dicht.

Als je ze frituurt, verhit dan de olie tot ongeveer 180 ° c en frituur ze voor ongeveer 2 minuten tot ze mooi goudbruin kleuren. Draai ze halverwege een keer om met een spaan. Bak je ze in de oven, verwarm dan de oven voor op 180 ° c en bak ze voor 20 minuten.

En ook dit recept komt uit Short & Sweet van Dan Lepard.

3 gedachtes over “Empanada’s met zoete aardappel

 1. Hoi! Hoeveel empanadas krijg je ongeveer met dit recept? Ik moet voor een werkuitje voor 20 mensen een amuse maken en vond dit wel een goed plan ervoor – ziet er erg lekker uit 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s