Bananenblondie

 

Ik maak mij grote zorgen. Over drie weken ga ik verhuizen naar Amsterdam en ik weet niet zeker of mijn nieuwe crib wel een oven heeft. Ik weet niet hoe het heeft kunnen gebeuren, maar ik heb er tijdens de bezichtiging niet op gelet. De keuken is vrij groot, dus ik denk dat er wel een oven in zit. Anders moet ik er maar een kopen. Of een hysterisch mailtje sturen naar m’n nieuwe huisgenoot, maar dat lijkt me niet zo’n heel goed idee.

Maar ik ga naar Amsterdam dus! En ik heb er zo veel zin in! Amsterdam is leuk en ik ben er de laatste tijd zo vaak dat ik me er al helemaal thuis voel. Ik heb zelfs al m’n eerste toerist aangereden op de fiets (wat misschien wel een klein beetje m’n eigen schuld was, maar dat hoeven zij niet te weten..).

De laatste keer dat ik in Amsterdam was heb ik samen met Nynke de finale van Great Australian Bake Off gekeken.  Nynke is volgens mij de enige die mijn obsessie met dit programma begrijpt en als er een ding hilarischer is dan GABO kijken is het wel GABO kijken met een medefan. De finale was ook weer geweldig, ook al begrepen we niet helemaal waarom onze favoriet niet had gewonnen. En wat ze nou in vredesnaam voor de technical challenge moesten maken. Soezennonnen?

Deze blondie (ik neem aan dat jullie gewoon allemaal weten dat een blondie de witte chocolade versie van een brownie is), is weer een recept van Dan Lepard. De witte chocolade smaak is heel subtiel, maar je proeft het wel. Wat het echt lekker maakt zijn de gekarameliseerde noten.  Je kan ze er ook gewoon indoen, maar dan mis je wel die karamel smaak.

Dit heb je nodig:

 • 100 + 200 gr suiker
 • 100 gr walnoten, grof gehakt
 • 125 gr boter
 • 250 gr witte chocolade
 • 300 gr bananen (ongeveer 3 stuks, in blokjes gesneden)
 • 2 tl vanille extract
 • 275 gr bloem
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1 ei

En een rechthoekig bakblik van 20 x 30 cm bekleed met bakpapier.

En zo maak je het:

Maak eerst een karamel met 100 gr van de suiker. Verwarm deze samen met 2 el water in een steelpannetje. Breng het aan de kook en laat het rustig borrelen tot het een mooie karamelkleur krijgt. Als het aangebrand begint te ruiken is het te heet geworden en moet je opnieuw beginnen. Het is beste is dus om het rustig aan te verwarmen. Roer dan de noten erdoor en giet het op een bord dat je ingesmeerd hebt met olie. Laat het helemaal afkoelen en hak het dan fijn.

Verwarm de oven voor op 200 ° c.  Verwarm de boter en de chocolade au bain marie (in een kom boven een pannetje kokend water) tot het volledig is gesmolten. Giet het in een andere kom, voeg de rest van de suiker, ei en vanille extract toe en mix tot het een glad mengsel is. Roer de gesneden banaan erdoor.  Meng de bloem en bakpoeder door elkaar en spatel dit door het mengsel samen met de noten. Giet het in de bakvorm en bak voor ongeveer 30 min. Het zal nog wat wiebelig aanvoelen en laat het helemaal afkoelen voordat je de blondie  aansnijd. En vooral op een warme dag is het beter om het n de koelkast te bewaren.

3 gedachtes over “Bananenblondie

 1. Zijn dit die blondies die je een keer mee had naar het Vondelpark? Die waren heeeeerlijk!
  Geen zorgen maken over een oven! Als er geen is, kun je zelf de allerbeste uitkiezen 🙂

 2. Pingback: Ik bak er iets van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s