Hazelnootschuim ijstaart

Ik had al in geen jaren meer een ijstaart gemaakt, maar deze zomer kreeg ik ineens weer het idee om er een te maken. Zeker geen slecht idee, want ijstaart is geweldig. Het is ijs en het is taart. IJs en taart, taart en ijs, in één.  Voor deze versie heb ik geprobeerd een ijs versie te maken van een van mijn favoriete taarten, de hazelnootschuimtaart. Normaal gesproken maak ik een ijstaart met kant en klare schuimpjes. Deze zijn echter buiten kerst en pasen niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Dus maak ik maar m’n eigen schuim, veel lekkerder en vooral ook veel leuker. Dat je van alleen eiwitten en suiker zoiets bijzonders kan maken blijft voor mij toch echt een hoogtepunt van taarten maken.

En even heel iets anders. Hebben we allemaal al The Great Australian Bake Off gezien? Jaja, Australië heeft nu ook z’n eigen versie van mijn favoriete tv programma. En ik moet zeggen, ik vind deze versie net zo leuk, zo niet leuker dan de Britse. Die Australiërs zijn gewoon niet helemaal wijs en ze hebben echt hun eigen draai aan het programma gegeven. En die kandidaten, waar halen ze ze toch vandaan!? Echt, ik raad je zeer zeker aan om het eens te kijken. De meeste afleveringen staan op youtube.  En ondertussen hoeven we ook nog maar 5 dagen te wachten op de vierde GBBO.  Ooh what a great time to be alive!

Ok, verder naar de ijstaart. Het is even wat werk, maar het is zeer zeker de moeite waard!

Dit heb je nodig:

  • 100 gr hazelnoten
  • 100 gr + 150 gr fijne kristalsuiker
  • 150 gr poedersuiker
  • 150 gr eiwit (ongeveer 5 eiwitten, bewaar de dooiers*)
  • snufje zout
  • 1/2 ltr slagroom
  • 2 zakjes klopklop
  • 1 el espressopoeder

*Ik heb met de eidooiers lemon curd gemaakt, recept volgt nog!

En een springvorm van 26 cm.

Verwarm de oven voor op 125 ° c.

Begin met het maken van een hazelnootpraline. Verwarm hiervoor 100 gr van de suiker in een steelpannetje samen met 2 el water. Laat eerste de suiker oplossen en kook het daarna goed door tot het een mooie karamel kleur heeft. Wees voorzichtig, het is heel heet!  Zorg ervoor dat je een bord ligt ingesmeerd met olie hebt klaarliggen, of zo’n silliconen matje. Roer de hazelnoten door de karamel en giet het snel op het bord. Laat het helemaal afkoelen en hak het daarna zo fijn mogelijk. Dit gaat het makkelijkst in een staafmixer molentje, maar kan ook met een mes. Dan duurt het gewoon wat langer. Zet de praline aan de kant.

Ga ondertussen verder met het schuim. Mix de eiwitten samen met de overige kristalsuiker luchtig. Zodra het schuim al een beetje luchtig begint te worden kun je beetje bij beetje het zout en poedersuiker er door mixen. Je moet het echt stevig opkloppen. Als je een piek maakt in het schuim en deze blijft rechtop staan is het klaar. Spatel er voorzichtig ongeveer driekwart van je praline mengsel erdoor. De rest gebruik je op het eind als garnering. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid hier het hazelnootschuim over uit tot een plak van ongeveer 30×45 cm.  Bak het ongeveer 1 uur en 15-30 minuten in de oven. Het zal heel licht kleuren en droog aanvoelen. Keer het schuim om op een rooster en trek voorzichtig het bakpapier eraf. Laat het schuim volledig afkoelen.

Gebruik de buitenrand van de springvorm om hiermee een cirkel uit het schuim te steken. Als het een beetje afbrokkelt is dit niet zo erg. Leg de cirkel van schuim op de bodem van de springvorm en zet de buitenrand er om heen.  Verkruimel het overgebleven schuim in stukjes.  Klop de klopklop op volgens de instructies op het pakje en schep het in een kom. Klop ook de slagroom op tot het luchtig en lobbig is.  Schep deze bij de klopklop. Los de espressopoeder op in 1 el kokend water, laat het afkoelen en giet het bij de slagroom.  Doe de vekruimelde hazelnootschuim erbij en spatel alles voorzichtig door elkaar. Schep het mengsel in de taartvorm en strooi er de overgeleven praline over. Zet de taart in de vriezer en laat deze minstens 4 uur stijf worden, maar het liefst een hele nacht.

 

 

 

Een gedachte over “Hazelnootschuim ijstaart

  1. Pingback: Ik bak er iets van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s