Bosbessen kruimelcake

Dit is dus wat Amerikanen een coffee cake noemen. En nee, een coffee cake hoeft dus niet per se koffie te bevatten.  Het is een cake die je  meeneemt als je bij iemand op de koffie gaat. Het zijn vaak vrij eenvoudige cakes in een rechthoekige vorm gebakken, zodat je hem makkelijk mee kan nemen en in stukken kan snijden. Deze bosbessen cake met zure room is een echte klassieker.

Dit heb je nodig:

Voor de kruimellaag:

 • 120 gr bloem
 • 170 gr suiker
 • 130 gr boter

Voor de cake:

 • 350 gr bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl baksoda
 • 1/2 tl zout
 • 250 gr boter
 • 250 gr suiker
 • 3 eieren
 • 1 tl vanille extract
 • 250 gr zure room
 • 250 gr bosbessen, vers of bevroren

En een bakblik van 30 x 23 x 5 cm, bekleed met bakpapier.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 ° c.

Maak eerst de kruimels door alle ingrediënten van de kruimellaag met een mixer door elkaar te mengen tot je grove kruimels krijgt. Zet ze in de koelkast terwijl je de cake maakt.

Meng de bloem, bakpoeder, baksoda en zout in een kom door elkaar.

In een andere kom roer je de boter zacht met de suiker.  Mix het zeker 5 minuten met een elektrische mixer tot het heel licht en romig is. Voeg daarna één voor één de eieren toe tot ze allemaal goed zijn opgenomen. Roer de vanille extract erdoor. Roer daarna in gedeeltes de zure room en bloemmengsel erdoor, beginnend en eindigend met de bloem. Roer als laatste de bosbessen erdoor. Als je bevroren bosbessen gebruikt zal dit het beslag heel erg laten afkoelen en dan wordt het ook weer heel stevig. Werk in dit geval dus snel door. Verspreid het beslag over het bakblik en strooi de kruimels erover.

Bak de cake voor ongeveer 1 uur in de oven, tot hij gaar is. Laat het in het blik zitten tot het helemaal is afgekoeld. Daarna kun je hem in stukken snijden. Bij het recept stond genoeg voor 12 stukken, maar dan heb je wel echt megastukken vind ik. Maar goed, het blijft een Amerikaans recept.. Ik heb er deze keer 40 tweehapsstukjes van gesneden.

Dit recept komt uit Baked in America van mijn favoriete brownie bakker in Londen: Outsider Tart.

Ps. En mag ik jullie er ook op attent maken dat vanaf zaterdag 13 juli  Great british bake off wordt uitgezonden op de Nederlandse televisie? Iedere zaterdag om 19.00 op Nederland 1, onder de naam Heel Engeland bakt. Volgens mij beginnen ze met seizoen 1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s