Sticky toffee cupcakes

Iedereen houdt van sticky toffee pudding. Ook de mensen die nog nooit sticky toffee pudding op hebben, want die weten gewoon nog niet dat ze er van houden. En bij jij dan weer net die uitzondering die de regel bevestigd? Wat doe je dan in vredesnaam hier? Echt, serieus? Wat doe je hier? Op deze aarde? Hoe kan het mogelijk zijn dat je niet van sticky toffee pudding houdt? Want het is sticky en het is toffee en het is pudding..

Grapje..

Nee maar, echt? Hoe? Ik wil het weten.

De eerste keer dat ik sticky toffee pudding at was in de Wetherspoon aan Charing Cross Road, Londen. Niet echt een culinair hoogstaand restaurant, maar toch was dit in 2005/2006 een van onze vaste eetplekken. Want groot en cheap en dus uitermate geschikt voor een groep arme meiden. De S.T.P die ze daar hebben komt waarschijnlijk kant en klaar uit de supermarkt en wordt even in de magnetron opgewarmd, maar ik vind hem nog steeds geniaal en ik zal er nog steeds speciaal voor terug gaan. Als je naar Londen gaat raad ik het ook zeker aan. Het is gewoon een soort pub, dus je kunt ook prima alleen een toetje nemen.

Deze cupcakes maakte ik voor m’n zus dr verjaardag, want als er een grotere S.T.P. fan is, dan is zij het wel!  Echte S.T.P is alleen niet zo feest-vriendelijk, want sticky, dus maakte ik deze cupcake versie. Vooral de saus was precies zoals we hem kennen.

Dit heb je nodig voor ongeveer 24 cupcakes:

Voor de cake:

 • 400g dadels, ontpit en in stukjes gesneden
 • 400 ml zwarte thee
 • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 50 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 2 el golden syrup
 • 4 eieren
 • 200 gr boter, gesmolten
 • 1 el koekkruiden
 • 2 tl vanille extract
 • 350 gr zelfrijzend bakmeel
 • 2 tl baksoda
 • snufje zout

Voor de toffee saus

 • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 50 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 30 gr boter
 • 2 el golden syrup
 • 1 tl vanille extract
 • snufje zout
 • 125 ml slagroom

Voor de boterglazuurstrong

 • 200 gr zachte boter
 • 200 gr poedersuiker
 • Ongeveer de helft van de afgekoelde toffee saus
 • Eventueel een scheutje melk

En zo maak je het:

Verwarm je oven voor op 175 ° c.

Doe de dadels samen met de thee in een steelpannetje, breng het aan de kook en laat het 5 minuutjes zachtjes koken. Ik heb het daarna gepureerd met een staafmixer, maar dat is niet per se nodig. Je cake krijgt alleen een iets gladdere structuur.

Klop de eieren samen met de suikers en golden syrup tot het licht en romig is. Voeg geleidelijk aan de gesmolten boter toe. Roer hier de dadels en vanille extract doorheen. Zeef als laatste de bloem, baksoda en zout over het mengsel en spatel het er voorzichtig doorheen. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden.

Bekleed een muffin vorm met papieren vormpjes en verdeel het beslag hier over. Doe ze niet helemaal vol, ongeveer ¾ is genoeg. Bak ze voor ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.

Maak ondertussen de toffee saus. Doe alle ingrediënten, behalve de slagroom, in een grote steelpan en breng het aan de kook. Laat het een paar minuutjes koken tot het een mooie goudbruine caramelkleur heeft. Giet dan de slagroom erbij. Vanwege het temperatuur verschil zal het nogal hevig gaan borrelen, vandaar dat je echt een ruime pan moet nemen. Je kan ook je slagroom even verwarmen, dan borrelt het wat minder erg.  Houdt ongeveer de helft van de toffee saus apart.

Als de cakejes uit de oven komen prik je er een paar gaatjes in met een sateprikker. Giet een lepeltje van de toffee saus over ieder cakeje. Wat ik de volgende keer misschien ga proberen is om ieder cakje een beetje uit te holen en in het midden een lepeltje toffee saus te doen.

Maak als laatste het boterglazuur. Mix de boter tot deze heel zacht en romig is en voeg daarna de poedersuiker toe. Mix het nog eens goed door tot je een glad glazuur hebt. Doe de overige toffee saus erbij, maar hou een paar lepels apart voor de versiering. Roer het allemaal goed door. Als je glazuur nog een beetje te stevig is kun je er een scheutje melk bij doen om het wat gladder te maken, maar bij mij was dat niet nodig.

Verspreid een beetje glazuur over elk cakeje. Ik heb het gedaan met een spuitzak met een groot glad spuitmondje, maar als je deze niet hebt kun je ook gewoon een mes gebruiken. Sprenkel de rest van de toffee saus over de cakejes. Dit gaat heel makkelijk met een cornetje, hoe je deze maakt wordt hier heel duidelijk uitgelegd.

Dit recept is enigszins aangepast van deze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s