Abrikozenvlaai, vrije stijl.

Soms heb je van die recepten waarvan je niet helemaal weet wat je er nou precies bij moet voorstellen. Van die recepten zonder plaatje. En dan lees je het recept en dan weet je het nog steeds niet helemaal, want het lijkt op niks wat je ooit eerder hebt gemaakt. Dat had ik ook bij dit recept, ik las het en dacht:  Ok, dit wordt dus een soort van brood, met kruimeltaart erboven op? Of een kruimelvlaai met extra dikke bodem? Het fijne aan Nigella is, dat ze mij ook zonder plaatje kan overtuigen om iets te maken.

Gelukkig voor jullie heb ik er wel een plaatje bij gedaan, dan weet je gelijk waar je aan toe bent *. Nu nog een naam verzinnen. Het smaakt echt naar abrikozenvlaai, dus daarom ben ik hier maar voor gegaan. Het heeft alleen een wat dikkere bodem. Het is ook wat makkelijker maken dan een vlaai, want het deeg gaat gewoon in vrije vorm op een bakplaat, in plaats van in een vorm.

Dit heb je nodig:

Voor de bodem

 • Half zakje gedroogde gist
 • 350 gr witbrood meel
 • ½ tl zout
 • 50 gr fijne kristalsuiker
 • 200 ml melk
 • 1 ei, losgeklopt
 • 20 gr zachte boter

Voor de bovenlaag

 • 500 gr abrikozen, zonder pit, gehalveerd
 • 3 el rietsuiker
 • 150 gr bloem
 • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 110 gr boter
 • 150 gr noten (Ik heb amandelen gebruikt omdat ik die nog had liggen. Andere noten werken denk ik ook prima.)

En een bakplaat bekleed met bakpapier.

En zo maak je het:

Maak eerst het deeg voor de bodem. Leg de bloem in een hoop op het aanrecht en maak in het midden een kuil zodat je een kring van bloem krijgt. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloem en in het midden van de ring strooi je de gist, samen met de boter, suiker en ei. Roer het middelste goed door elkaar en giet de melk erbij. Roer nu vanuit de binnenrand van de bloem telkens meer bloem erbij tot alle bloem is vermengd en een deeg vormt. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten goed door totdat er een soepel deeg onstaat. Het deeg is heel zacht, maar als het echt te plakkerig aan voelt kun je er wat meer bloem bij doen. Leg het deeg in een kom, dek af met folie en laat het een uurtje rijzen.

Ondertussen kun je verder gaan met bovenlaag. Vermeng de gehalveerde abrikozen met de rietsuiker en laat deze even staan. Als je abrikozen nog niet helemaal rijp zijn kun je ze ook eventjes 5 minuutjes met de suiker in een pannetje verwarmen. Dan worden ze iets zachter. Voor de kruimellaag meng je de bloem met de suiker. Wrijf hier de boter doorheen tot er kruimels onstaan. Niet te lang doorkneden, want dan wordt het gewoon een deegbal. Roer er als laatste de noten door.

Verwarm de oven voor op 200 ° c.  Leg het gerezen deeg op de bakplaat en druk het voorzichtig uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 25 cm. Maar je kan natuurlijk ook een cirkel maken van ongeveer dezelfde grootte. Leg de abrikozen op het deeg met de snijkant naar boven. Verspreid als laastste de kruimellaag over de abrikozen.  Bak het voor ongeveer 25-30 minuten.

*Alhoewel, misschien liet Nigella wel express geen foto zien. Ik kan niet zeggen dat dit recept een schoonheidsprijs zal verdienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s