Mokka koekjes

Maak kennis met mijn nieuwe favoriete koekje!

Koffie maakt mij altijd heel boos. Want, verse koffie ruikt heerlijk, en dingen met een koffie smaak vind ik lekker, maar koffie zelf is zo vies. Hoe komt dat? Waarom kan iets zo lekker ruiken en zo niet lekker smaken? Ik vind het zo stom.

Maar eten met een koffie smaak lust ik wel. Mokkagebakjes vind ik heerlijk. Echt zoiets wat ik nooit zelf haal, maar als iemand zo’n doos heeft van de bakker, met allemaal verschillende gebakjes, hoop ik altijd dat er ook nog een mokkataartje over is. En nu heb ik een koekje gevonden, dat naar mokka smaakt. Een mokkataartje in koekjes vorm.

En nu heb ik dus een nieuwe favoriete koekje en hoef ik nooit meer iets anders te maken. Tot dat m’n nieuwe favoriete langs komt natuurlijk. Ondertussen moet iedereen van mij deze koekjes eten, of ze nou willen of niet, want ze zijn echt heel lekker. Toch? Neem er maar twee, of drie. Of meer, lekker he?

Dit heb je nodig (Voor ongeveer 35 stuks:)

  • 1 el espressopoeder
  • 1 el kokend water
  • 225 gr boter
  • 75 gr poedersuiker
  • 1/2 tl vanille extract
  • 250 gr bloem
  • 100 gr chocolade (melk of puur)

En zo maak je ze:

Los de espresso poeder op in het water en laat het staan om af te koelen.

Met een mixer roer je de boter zacht met de poedersuiker. Dit duurt wel een paar minuten. Meng er de opgeloste espresso en vanille extract door. Hier wordt het gevaarlijk, want nu heb je dus eigenlijk een mokkacreme gemaakt, die veel te lekker is. Spatel vervolgens de bloem er door.  Hak de chocola in kleine stukjes en spatel deze door het deeg.

Ik moet nog maar eens even zeggen dat het deeg echt heel lekker is en ik het je helemaal niet kwalijk neem als je besluit om geen koekjes te bakken, maar het deeg zo op eet.

Het deeg is echt superzacht, dus zo uitrollen is onmogelijk. Het makkelijkste is om een stukje huishoudfolie op een snijplank te leggen. Hierop het deeg verspreiden, daarover weer een stuk huishoudfolie en het zo tussen twee lagen folie uit te rollen. Rol het uit tot een plak van ongeveer 7 mm dikte. Iets van 25 x 25 cm ofzo. Leg het daarna met plank en al minstens een uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm intussen de oven voor op 150 ° c.

Haal je deeg uit de koelkast en steek er rondjes uit van ongeveer 5 cm doorsnede. Je kan natuurlijk ook andere vormen gebruiken, of de hele plak in vierkantjes snijden. Als je restjes over hebt kun je deze weer bij elkaar doen en opnieuw uit rollen. Als het deeg te zacht wordt zet je het weer even in de koelkast om op te stijven.

Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze voor ongeveer 25 minuten.

Niet dat deze koekjes lang blijven liggen, maar de smaak ontwikkelt zich steeds meer en de koekjes worden steeds lekkerder.

Recept gebaseerd op een recept van Dorie Greenspan, via Smitten Kitchen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s