Pecan dadel sodabrood

Iedereen (nou ok, bijna iedereen..) houdt van de geur van versgebakken brood. Ik heb het geluk dat ik bijna elke ochtend langs een bakkerij kom. Bijna iedereen slaapt nog, of wordt net wakker, maar de ovens draaien daar al op volle toeren. Soms heb ik geluk en staat de achterdeur open en kan ik stiekem even naar binnen kijken en even extra die geur van alle broden opsnuiven.

Nou vind ik zelf brood maken echt superleuk en ik vind het helemaal niet erg om er tijd in te steken. Maar zelf brood maken kost tijd, vanwege het kneden en rijzen. Dus als ik ’s ochtends m’n eigen verse brood wil hebben zou ik midden in de nacht moeten beginnen. Brood maken is leuk, maar een goede nachtrust is leuker.

De oplossing is sodabrood! Dit brood wordt gemaakt op basis van baksoda in plaats van gist, en het is binnen een uur klaar. Het heeft qua structuur wat meer weg van scones dan van brood en het is harstikke lekker. Hier heb ik er pecannoten en dadels bijgedaan. Gewoon, voor de lekker.  Maar ga gerust los met andere ingrediënten en smaak combinaties. Het basisrecept is heel simpel en makkelijk aan te passen aan je eigen voorkeuren.

Dit heb je nodig:

  • 300 gr bloem
  • 175 gr volkorenmeel
  • 1 tl zout
  • 2 tl baksoda
  • 400 ml karnemelk (of 300 ml melk en 100 ml yoghurt)
  • 3 el honing
  • 150 gr pecannoten
  • 200 gr dadels

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 ° c.

Bak de noten even aan in een droge koekenpan. Meng de bloem en meel door elkaar en roer er het zout en baksoda doorheen. Hak de noten en dadels in stukjes en roer deze door de bloem. Giet de karnemelk erbij en kneed het vlug door tot een bal deeg. Zodra het een geheel vormt hoef je niet meer verder te kneden. Vorm een ronde bal van het deeg en leg deze op de bakplaat. Snijd een diep kruis in het deeg, maar niet helemaal doorsnijden. Bak voor ongeveer 30-35 minuten.  Laat het minstens een kwartier afkoelen voor je het aansnijd. De volgende dag is het extra lekker als je het eerst roostert.

2 gedachtes over “Pecan dadel sodabrood

  1. Dit brood heb ik al heel wat keren keren gemaakt, zo lekker en makkelijk! Echt een super recept! Ik maak het met gemengde noten, gele en bruine rozijnen, vijgen, dadels en gedroogde abrikozen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s