Soesjes

Ik vond soesjes altijd maar een beetje eng. Echt zo’n recept waarvan ik niet helemaal begrijp hoe het werkt en waar het op te veel punten mis kan gaan. Nou heb ik eerlijk gezegd nog steeds geen idee hoe het precies werkt, maar het is in ieder geval niet zo eng. Eigenlijk is het als je gewoon doet wat er staat supersimpel. Ik had het kunnen weten, wat dat geldt eigenlijk altijd als je iets gaat bakken.  Dit zijn de eerste soesjes die ik ooit heb gemaakt. Ze winnen dan misschien geen schoonheidsprijs, maar ze zien er uit als soesjes en ze smaken als soesjes en dus ben ik tevreden.

Overigens is het wel fijn als de hoeveelheden van een recept een beetje kloppen. Het recept dat ik gebruikte zou goed zijn voor 30 stuks. Nou weet ik niet wat ik verkeerd deed, maar ik had opeens een berg van 85 soesjes…

Dit heb je nodig voor ongeveer 40 stuks (denk ik)

  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 50 ml melk
  • 50 ml water
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 400 ml slagroom
  • 3 el suiker

En een spuitzak met een groot glad spuitmondje en een klein spuitmondje.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 ° c en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verwarm het water en de melk samen met de boter in een pannetje, tot de boter volledig is gesmolten en het net begint te koken. Haal het van het vuur en voeg de bloem in een keer toe. Roer het goed door elkaar zodat er een bal onstaat. Zet het weer terug op het vuur en roer het ongeveer twee minuten door de pan. Het mengsel begint als het goed is nu een beetje te sissen.

Doe het deeg in een kom en laat het een paar minuutjes afkoelen. Meng er één voor één de eieren door. Het lijkt misschien of de eieren er niet goed door kunnen mengen, maar als je maar lang genoeg roert komt dat vanzelf goed.

Spatel het soezendeeg in een spuitzak met groot rond spuitmondje. Spuit doppen ter grootte van ongeveer een 2 euro munt op de bakplaat. Houdt er rekening mee dat ze flink rijzen en zet ze dus niet te dicht op elkaar. Het kan zijn dat je ze niet allemaal in een keer kan bakken.  Bak ze voor ongeveer 20 minuten tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn. Snijd of knip een klein gaatje in de bodem zodra ze koel genoeg zijn om aan te raken.

Terwijl de soesjes afkoelen kun je de slagroom kloppen met de suiker. Je kunt natuurlijk meer of minder suiker na smaak toevoegen. Spatel de slagroom in een spuitzak met een klein spuitmondje. Vul hiermee de soesjes.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s