Aubergine plaattaart

Ik vind aubergine altijd een beetje een rare groente. Hij vergt een beetje aandacht. Heel vaak als het ergens maar gewoon door heen wordt geroerd is het een beetje rubberachtig en smakeloos. Dit recept daarentegen laat de aubergine van z’n beste kant zien. Namelijk als het goed wordt gebakken, waardoor het juist heel zacht en romig wordt en perfect gecombineerd met het zoutige van de fetakaas.

Dit heb je nodig:

  • 325 gr bladerdeeg (diepvries, of zelfgemaakt, gebruik dan het halve recept)
  • 3 aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 takjes verse tijm
  • 150 gr fetakaas
  • peper en zout
  • losgeklopt ei, om te bestrijken

Verwarm de oven voor op 175 ° c. Snij 2 van de aubergines een paar keer over de lengte lichtjes in, niet helemaal doorsnijden. Bak ze in z’n geheel in de oven, tot ze helemaal zacht zijn, ongeveer 45-60 min.  Laat ze heel even afkoelen en schraap het vruchtvlees uit de schil. Snij of prak de aubergine fijn tot een soort moes.

Verhoog de temperatuur van je oven tot 200 ° c.  Rol je bladerdeeg uit tot een grote rechthoekige plak. Of als je net zoals ik niet zo goed bent in recht uitrollen, tot een plak die een klein beetje iets weg heeft van een rechthoek. Ik heb het gewoon rechtstreeks op een stuk bakpapier uitgerold en dat daarna op de bakplaat gelegd, dat is het makkelijkst. Snij ongeveer 3 cm van de rand het deeg lichtjes in, weer niet helemaal doorsnijden. Kwast de rand goed in met wat losgeklopt ei. Bak het bladerdeeg zo in de oven, voor ongeveer 15 minuten. Haal het daarna uit de oven en druk het bladerdeeg binnen de rand met de achterkant van een lepel naar beneden, zodat je rondom een opstaande rand krijgt. Laat de oven intussen gewoon aan staan.

Ga ondertussen verder met de vulling. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de knoflook ongeveer een minuutje. Roer daarna de geprakte aubergine erdoor en ongeveer de helft van de tijmblaadjes.  Breng op smaak met wat peper en zout.

De derde aubergine snij je in dunne plakken van ongeveer 2mm dikte. Giet een flinke scheut olijfolie in de pan, je moet echt een laagje olie krijgen, en bak hierin de plakken aubergine. Doe dit in gedeeltes, zodat je elke keer maar een laag aan aubergine in je pan hebt. Bak ze tot ze er mooi gebakken en goudbruin uitzien. Haal ze uit de pan en laat ze even op wat keukenpapier uitlekken.

Verspreid de geprakte aubergine over je gebakken bladerdeeg. Laat de randen natuurlijk vrij. Verkruimel hierover de fetakaas. Als laatste leg je de plakjes gebakken aubergine erover en strooi je de rest van de tijmblaadjes er over heen.  Bak voor nog eens 15 minuten in de oven tot de kaas zacht is geworden.

 

Een gedachte over “Aubergine plaattaart

  1. Pingback: Ik bak er iets van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s