Spanakopita

Soms is iets wat je voor de eerste keer maakt zo succesvol dat je er nooit meer iets aan hoeft te veranderen. Zoals ook deze spanakopita, grieks voor spinazietaart. Het recept is een mengelmoes van verschillende recepten, eigen ideeën, en wat er in de winkel te vinden was. Of het authentiek Grieks is weet ik niet, maar lekker is het wel.

Het kan zijn dat ik het ga hernoemen tot spinazie kraak taart, want de korst is zo knapperig en bros dat je bij elke hap kraakt.

Dit heb je nodig:

  • 450 gr filodeeg
  • 500 gr spinazie
  • 1 bosje lenteui
  • 1 kleine prei (100 gr)
  • 1 bosje dille (25 gr)
  • 200 gr fetakaas
  • 70 ml olijfolie + extra om het deeg mee te bestrijken
  • handjevol couscous
  • peper en zout

En een ovenschaal van ongeveer 35 x 25 cm.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 ° c.

Maak eerst de vulling klaar. Was hiervoor de spinazie en laat deze heel goed uitlekken. Dep het daarna zo goed mogelijk droog met wat keukenpapier.  Doe de spinazie in een grote kom. Snijd de prei en lente ui in dunne ringen en voeg deze toe aan de spinazie. Hak de dille fijn en doe deze er ook bij. Verkruimel de fetakaas over het spinaziemengsel.  Voeg peper en zout naar smaak toe,  maar houd er rekening mee dat de feta ook al vrij zout is. Giet de olijfolie erbij en roer alles goed door elkaar. Je kunt hier het beste je handen voor gebruiken en het mengsel een beetje knijpen. Zet de vulling aan de kant terwijl je verder gaat met het filodeeg.

Als je filodeeg uit de diepvries gebruikt zorg ervoor dat het dan helemaal ontdooit is. Filodeeg is heel dun en bestaat eigenlijk alleen maar uit bloem en water. Daardoor droogt het snel uit en kan het gaan scheuren. In het eindresultaat merk je hier niet zo veel van, dus maak je geen zorgen als je denkt dat het misgaat. Probeer het gewoon zo voorzichtig mogelijk te doen, dan is het altijd goed.

Vet je ovenschaal in met olie. Pak een vel filodeeg en leg deze in de ovenschaal. Zorg ervoor dat hij aan alle zijkanten ruim over de rand heen hangt. Als je vellen niet groot genoeg zijn kan je er meerder gebruiken. Bestrijk het deeg licht met olie. Leg nu het volgende vel filodeeg erover heen en bestrijk het weer met olie. Ga zo door tot je de helft van je filodeeg hebt gebruikt. Bestrooi de bodem met  de couscous, deze zal het overtollige vocht van de vulling opnemen en zorgen dat de onderkant ook krokant blijft. Doe de rest van de vulling in de ovenschaal.

Klap het overhangende deeg naar binnen en bestrijk met olijfolie. Leg nu vel voor vel het overige filodeeg over de vulling, bestrijk met olie na ieder vel. Wat er aan de zijkanten overhangt kun je op het eind een beetje opfrommelen. Dat wordt allemaal extra knapperig! Snijd de bovenkant lichtjes in, pas op dat je niet door alle lagen filodeeg heen gaat, alleen de bovenste 2 of 3.

Bak voor ongeveer 45 min tot de bovenkant er goudbruin en knapperig uitziet. Laat de taart ongeveer een kwartier staan voordat je hem gaat opeten. Als je restjes overhebt kun je deze prima bewaren, het deeg zal wel minder knapperig worden.

 

 

 

Een gedachte over “Spanakopita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s