Bananenbrood

Ik noem het brood, zodat ik een excuus heb om het als ontbijt te eten. Maar eigenlijk is het natuurlijk gewoon cake. Maar voor een cake zitten er dan wel weer goede dingen in, zoals bananen, noten en volkoren speltmeel. Eet het gewoon wanneer je wil, zou ik zeggen. Nou heb ik al heel veel verschillende bananenbroden gemaakt, met totaal uiteenlopende recepten. Tot voor kort bleef het bananenbrood van Nigella altijd favoriet, maar ik moet zeggen dat deze wel de nodige concurrentie geeft. Ik ben er nog niet helemaal uit welke ik lekkerder vind. Het leuke aan dit recept vind ik dat er behalve geprakte banaan ook een hele banaan in zit. En speltmeel, dat klinkt zo gezond.

Dit heb je nodig:

 • 50 gr pecannoten of walnoten
 • 150 ml zonnebloemolie
 • 200 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • 2 eieren
 • 4 bananen
 • 75 gr yoghurt
 • 1 tl natriumbicarbonaat of baksoda
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl kaneel
 • snufje zout
 • 225 gr volkoren speltmeel *
 • 3 el fijne kristalsuiker

*Als je geen volkoren speltmeel kan vinden kun je ook gewoon volkoren meel gebruiken. De structuur zal dan wel ietsje anders zijn.

En een brood of cakeblik met een inhoud van ongeveer 1.75 liter, ingevet en de bodem en twee zijkanten bekleed met bakpapier.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 ° c.

Verdeel de pecannoten over een bakplaat en rooster ze in de oven, ongeveer 5-7 minuten. Zet ze apart om af te koelen.

Mix de olie, basterdsuiker, vanille extract en eieren samen in een grote kom. In een andere kom prak je drie van de vier bananen fijn. Voeg de yoghurt toe en roer het goed door. Zeef de baksoda, bakpoeder en kaneel over het bananenmengsel, voeg het zout toe en roer door.

Voeg het bananenmengsel toe aan het eimengsel en roer alles goed door. Hak de pecannoten in kleine stukjes en voeg ze toe. Voeg als laatste de bloem toe en roer het kort door. Je hoeft hier niet lang te roeren, alleen tot alles gemengd is. Maak je geen zorgen als er nog klontjes in het beslag zitten, je kunt beter te kort roeren dan te lang.

Schep het beslag in het brood of cakeblik. Snijd de overgebleven banaan over de lengte doormidden. Leg de banaan op het beslag in het midden van de vorm. Je hebt misschien niet heel de banaan nodig. Strooi de suiker over de banaan.

Bak voor ongeveer 45 minuten,  tot een sateprikker er weer schoon uitkomt. Laat het minstens 10 minuten in het blik afkoelen, daarna kan hij op een rooster verder afkoelen.

Dit recept komt uit Leon: Baking & Puddings.

2 gedachtes over “Bananenbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s