Bloemkoolcake

Cake ja. Bloemkoolcake. Even voor de duidelijkheid, dit is een hartige cake. Ik zeg het er even bij, want er zijn natuurlijk ook cakes die groenten gebruiken die zoet zijn, zoals wortelcake, courgettecake of rode bieten cake. Maar deze is toch echt hartig. Dat maakt ‘m niet minder lekker, je moet het er gewoon even van te voren bij vertellen. Niks zo erg om in iets te bijten waarvan je denkt dat het zoet is en het dan toch hartig blijkt te zijn. Bijna net zo erg als krenten wanneer je stukjes chocola verwacht. Dat zou echt verboden moeten worden.

Deze cake zit eigenlijk een beetje tussen een cake en een omelet in. Het is heel apart, maar zeker het proberen waard.  Het is een recept van Yotam Ottolenghi (hoe verrassend..) die deze cake bedacht om het imago van bloemkool een beetje op te krikken. Nou is bloemkool een van m’n favoriete groenten, dus hij hoefde mij niet te overtuigen. Ik ben gewoon blij dat hij weer met een origineel recept op de proppen kwam.

Dit heb je nodig:

 • 450-500 gr bloemkool
 • 1 rode ui
 • 5 el olijfolie
 • klein handje basilicum
 • 125 gr bloem
 • 140 gr parmesaanse kaas
 • 1/2 tl rozemarijn
 • 6 eieren
 • 1 ½ tl bakpoeder
 • ½ tl kurkuma
 • 2 el sesamzaadjes
 • zout en peper

En een springvorm van 20 cm.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 °c.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Doe de bloemkool in een pan met een laagje water, breng aan de kook en kook ze in ongeveer 12 minuten gaar.

Snijd ongeveer één derde van de rode ui in halve ringen en zet deze apart. Snijd de rest van de ui fijn. Verwarm alle olijfolie in een pan en bak hierin de uien samen met de fijngehakte rozemarijn tot de uien zacht zijn, ongeveer 8 minuten. Haal van het voer en laat het afkoelen.

Mix de eieren, uien en de olie tot het een vrij luchtig beslag vormt. Hak de basilicum fijn en roer deze er door. In een andere kom roer de bloem, bakpoeder, geraspte parmesaanse kaas, kurkuma, zout en peper door elkaar. Spatel dit voorzichtig door het eimengsel. Schep als laatste de bloemkool door het beslag.

Vet de rand van de vorm in met boter. Doe de sesamzaadjes in de vorm en draai de vorm rond zodat de zaadjes langs de rand van de vorm blijven plakken. Giet het beslag erin en strooi de rode uien ringen erover.

Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 35 minuten.

4 gedachtes over “Bloemkoolcake

 1. Pingback: Ik bak er iets van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s