Appel crumble

I’ve never met anyone who doesn’t like crumble. And I don’t want to.

Nigella Lawson.

 

En gelijk heeft ze. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet van een crumble houdt, en zou ik dat wel doen, weet ik niet of ik ze wel kan vertrouwen. Iedereen houdt van kruimels. Geef maar toe, als jij ergens een kruimeltaart ziet staan wil je een stukje van de bovenkant afpeuteren, ziet toch niemand! En dan in combinatie met heerlijk warm fruit, bolletje ijs erbij. Hier mag je mij ’s nachts voor wakker maken. * Jaja, het staat geschreven.

Het leuke is dat iedereen, maar dan ook echt iedereen een crumble kan maken. Ik was denk ik een jaar of 7 toen ik het voor het eerst maakte, met een recept uit de Okki. Er zijn een heleboel recepten voor crumble, en eigenlijk zijn ze allemaal goed. Dit kan bijna niet mislukken.

Dit heb je nodig **:

  • 200 gr bloem
  • 100 gr boter
  • 75 gr suiker
  • snufje zout
  • 1-2 el slagroom of melk
  • 800 gr appels
  • 1 el suiker
  • 1 tl kaneel

En een ovenschaal van 20 x 30 cm

Je kan met het fruit natuurlijk eindeloos variëren. Eigenlijk is elk fruit hiervoor wel geschikt. Peren, perzikken, pruimen, rabarber, bessen. Ook aan de kruimellaag kun je meer dingen toevoegen, zoals noten of havervlokken. En gebruik in plaats van kaneel eens gember, of koekkruiden.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 ° c.

Meng de zout door de bloem. Voeg de suiker toe en wrijf de boter door het mengsel tot het de structuur heeft van fijne kruimels. Voeg de room toe en wrijf dit ook door het mengsel. Als je wat steviger kneed krijg je grotere stukken deeg, dat vind ik altijd wel lekker. Zet het mengsel in de koelkast terwijl je verder gaat met de appels.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes en meng er 1 el suiker en kaneel door. Leg de appel in de ovenschaal en strooi de kruimels eroverheen.  Bak in de oven voor ongeveer 30-35 minuten.

* Geheel op eigen risico

** Soms maak ik ook wel eens een crumble met restjes deeg. Elke keer als ik een taart of koekjes maak houd ik vaak een restje deeg over, wat dan eigenlijk te klein is om weer een hele nieuwe taart van te maken. Deze bewaar ik dan allemaal in de diepvries, maakt niet uit of het niet precies hetzelfde soort deeg is. Als ik dan een zak vol heb wrijf ik bloem door het deeg tot het op kruimels lijkt en gebruik ik deze om een crumble te maken. Ssst, niet verder vertellen hè?

 

3 gedachtes over “Appel crumble

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s