Gevulde koeken

Zelfgemaakte gevulde koeken. Dat is leuker en lekkerder dan in de winkel kopen. Een win-win situatie noemen ze dat.

Dit heb je nodig (voor ongeveer 12 stuks):

  • 250 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 160 gr harde boter, in kleine blokjes
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 250 amandelspijs *
  • 12 garneeramandelen

*Koop het kant en klaar of maak het zelf door 125 gr gemalen blanke amandelen of amandelmeel, 125 gr fijne kristalsuiker en 1 ei door elkaar te mengen. Als je kant en klaar amandelspijs koopt moet je het van te voren even een beetje doorkneden zodat het wat soepeler wordt en als het nodig is even een drupje water aan toevoegen om het wat losser te maken.

En een bakplaat bekleed met bakpapier en een ronde, geribbelde steker van 7 cm.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200° c.

Meng het bakpoeder en zout door de bloem. Doe de boter erbij en wrijf het door de bloem totdat alle klontjes zijn verdwenen en het mengsel op broodkruimels lijkt. Meng de suiker en de citroenrasp erdoor en voeg de helft van het losgeklopt ei toe. Kneed het snel door tot een deeg en laat het 15 minuten in de koelkast rusten.

Verdeel het amandelspijs in twaalf gelijke porties en rol er balletjes van. Druk ze iets aan tot je schijfjes krijgt van ongeveer 4,5 cm doorsnee.

Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3 mm dikte. Steek met de koekjessteker 24 rondjes uit. Je kunt het deeg weer bij elkaar kneden en opnieuw uitrollen als je niet meteen 24 rondjes krijgt. Leg 12 rondjes op de bakplaat en leg op elk rondje deeg een stukje amandelspijs. Smeer wat water rondom het spijs en dek ze af met de 12 overige rondjes. Druk de randjes voorzichtig, maar goed aan. Bestrijk de koeken met het overgebleven losgeklopte ei. Druk een halve amandel in het midden van iedere koek en laat ze ongeveer een kwartiertje rusten.  Bak ze in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn, ongeveer 20 minuten.

Dit recept komt uit Het Nederlands Bakboek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s