Geroosterde bloemkool quiche

Deb Perelman van Smitten Kitchen noemt deze quiche Holy Shitzu! Forkdropping good. Daar heb ik verder niks aan toe te voegen eigenlijk. Haar website is overigens zeer de moeite waard om eens te bekijken. Heerlijke recepten, originele ideeën, duidelijke instructies en heel leuk geschreven.  Ik las het al een aantal jaar voordat ik er daadwerkelijk iets van maakte, en tot nu toe zijn de recepten altijd een succes geweest.

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:

 • 160 gr bloem
 • 1 1/2 el maizena
 • snufje zout
 • 85 gr boter, koud en in kleine blokjes gesneden
 • 1 ei

Voor de vulling:

 •  1 kleine bloemkool (ongeveer 500 gr aan roosjes
 • 3 1/2 el olijfolie
 • 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
 • 1 el Dijon mosterd
 • 2 eieren
 • 250 gr crème fraiche
 • snufje gemalen nootmuskaat
 • 100 gr Gruyère kaas
 • 35 gr Parmezaanse kaas

En een taartvorm van 23 cm, liefst een met losse bodem en gekartelde rand.

En zo maak je het:

Verwam de oven voor op 220 c.

Begin met het maken van de bodem. Roer de maizena en zout door de bloem. Wrijf met je vingertoppen de bloem door de boter, of prak het met een vork er door. Probeer het zo snel mogelijk te doen, zodat de boter niet te warm wordt. Zodra het op broodkruimels begint te lijken gaat het ei erbij. Kneed het nu snel tot een deegje. Zodra het een geheel volgt kun je stoppen met kneden, je hoeft niet lang door te gaan.  Als het deeg plakkerig is kun je het even laten opstijven in de koelkast. Anders rol je het meteen uit tot een ronde lap groot genoeg om de bodem en zijkant van de vorm mee te bekleden. Vet je vorm in met boter en bekleed het met het deeg. Zorg ervoor dat je het deeg goed in de karteltjes drukt. Laat de bodem een half uurtje in de koelkast staan.

Maak ondertussen de vulling. Begin met het roosteren van de bloemkool. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en in een kom meng ze met de olijfolie, zout en peper. Spreid het uit over een bakplaat en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven. Draai de bloemkool om en bak ze nog eens 15 minuten of tot de bloemkool gaar is. Haal de bloemkool uit de oven en verlaag de temperatuur naar 175 c.

Verhit de rest van de olie in een pan en bak hierin de fijngesneden ui op een laag vuur. Na ongeveer een half uur zijn ze zacht en goudbruin geworden.  Laat het een beetje afkoelen.

Haal de taartbodem uit de koelkast en besmeer de bodem en zijkant met mosterd. Verspreid de gebakken uien over de bodem en leg hier de bloemkool bovenop.

Mix de eieren, creme fraiche, nootmuskaat en een beetje zout en peper door elkaar. Voeg de geraspte gruyère toe. Giet dit mengsel over de bloemkool. Strooi als laatste de geraspte Parmezaanse kaas erover. Bak in de oven tot de quiche goudbruin kleurt en hij gaar is, ongeveer 40 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s