Monkeybread

Laten we even beginnen bij de naam, want ik ben er nog niet helemaal over uit of het wel zo geschikt is. Blijkbaar heet het zo omdat als je het brood uit elkaar plukt, het lijkt op apen die elkaar plukken. Wie wil er in vredensaam een brood dat lijkt op vlooien? Dan kun je het beter hyena brood noemen, want zodra je het op tafel zet valt iedereen aan en wordt het uit elkaar gescheurd. Maar ja, dat klinkt ook weer zo agressief. Het brood bestaat uit allemaal kleine bolletjes, dus misschien bolletjesbrood? Ik weet het nog niet, iemand een goede suggestie?

Hoe we het ook noemen, het is een van mijn favoriete nieuwe dingen. Een heerlijk zoet brood dat in bolletjes door boter en suiker wordt gerold en vervolgens op elkaar gestapeld in een tulband vorm. Het ziet er gaaf uit en het smaakt nog beter.

Dit heb je nodig:

  • 30 gr boter
  • 250 ml melk
  • 75 ml water
  • 50 gr suiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 450 gr bloem voor witbrood
  • 2 tl zout
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 75 gr gesmolten boter

En een tulband vorm, ingevet met boter

En zo maak je het:

Maak van je bloem een berg op het aanrecht, en maak een kuil in het midden. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloem en in de kuil doe je de 30 gr boter, suiker, melk, water en gist. Begin eerst middenin de kring alles goed door elkaar te roeren en doe er steeds een beetje meer van de bloem bij tot alles door elkaar is gemengd. Daarna kneed je het deeg ongeveer 10 minuten lang goed door elkaar tot het soepel en elastisch aanvoelt. Leg het deeg in een kom, denk het af met folie en laat het minstens een uur rijzen, tot het verdubbeld is in volume.

Meng ondertussen de kaneel door de lichtbruine basterdsuiker en smelt de boter.

Als het deeg is gerezen haal je het uit de kom en duw het in een vierkantige vorm. Verdeel het deeg in 64 ongeveer gelijke stukjes.

Draai van elk stukje deeg een balletje, doop het in de boter, rol het door de suiker en leg het daarna in je tulband vorm. Ga zo door tot je al je deeg op is. Hou wel een beetje het lego principe aan, dus als je een laag van balletjes hebt gedaan, gaat de volgende laag daar niet recht bovenop, maar boven de naden van de vorige laag. Dek de tulband vorm af met folie en laat nog eens een uur rijzen.

Verwarm je oven voor op 175 c. Haal het folie van je tulband en bak het brood voor ongeveer 30-35 minuten. De bovenkant zal dan mooi bruin kleuren en de zijkant begint te karameliseren.  Laat het 5 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem omkeert.

Dit recept is gebaseerd op een recept van www.browneyedbaker.com

6 gedachtes over “Monkeybread

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s