Quiche met gekarameliseerde knoflook en geitenkaas

Ik weet het, het klinkt niet gelijk aantrekkelijk, en zo ziet het er ook niet uit. Maar vertrouw me gewoon voor deze ene keer. En als je me niet vertrouwt, volg dan de eerste regel van koken en dat is: Vertrouw Yotam.

Dit heb je nodig:

 • 250 bladerdeeg, zelfgemaakt, of diepvries
 • 2 bollen knoflook, de teentjes geschild
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl balsamico azijn
 • 150 ml water
 • 1/2 el suiker
 • 1 tl tijm
 • 80 gr harde geitenkaas
 • 80 gr zachte geitenkaas
 • 2 eieren
 • 125 gr creme fraiche (klein bekertje)
 • scheutje melk
 • peper en zout

En een lage vorm van 23 cm, liefst met gekartelde rand en losse bodem.

En zo maak je het:

Rol je bladerdeeg uit tot het groot genoeg is om de bodem en zijkant van je vorm te bedekken.  Bekleed je vorm met het bladerdeeg, leg er een stuk bakpapier op en vul met een blindbakvulling. Laat het 20 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 c. Zet de taartvorm (met blindbakvulling) in de oven en bak voor 20 minuten. Haal de vulling en papier eruit en bak nog eens 5-10 minuten. Haal de taart uit de oven. Laat de oven aan staan, maar verlaag de temperatuur tot 150 c.

Terwijl de vorm bakt kun je de gekarameliseerde knoflook maken. Doe de knoflook in een steelpannetje en giet er ruim water over. Breng aan de kook, laat het 3 minuten zachtjes koken en giet ze dan goed af. Doe de knoflooktenen terug in de droge pan en voeg de olijfolie toe. Bak 2 minuten op een hoge temperatuur. Voeg de balsamico azijn en water toe en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken. Voeg de suiker, tijm en een snufje zout toe. Laat nog 10 minuutjes koken, of tot de vloeistof is ingedikt en de knoflook tenen met een karamelachtig laagje zijn bedekt.

In de gebakken taartvorm verkruimel je de beide soorten geitenkaas. Strooi hierover de knoflooktenen en de siroop die erbij zit. Meng in een kom de eieren, creme fraiche, zout en peper door elkaar. Giet er net zo veel melk bij tot het goed schenkbaar is, ongeveer 50 ml. Giet dit in de taart en zorg ervoor dat de knoflook en kaas nog zichtbaar blijft.

Zet de taart in de oven en bak voor ongeveer 35-45 minuten, of tot de vulling gestold is en goudbruin kleurt. Haal de taart uit de oven en laat hem eventjes afkoelen. Haal het uit de vorm en eet warm.

Dit recept is aangepast van een recept uit Plenty van Yotam Ottolenghi.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s