Honingkoek

Dit is een beetje een vreemd ding. Ik weet eigenlijk niet eens zo goed hoe ik het moet noemen. Het is niet echt brood, het wordt niet gemaakt zoals brood, en er zitten niet dezelfde ingrediënten in. Maar het is ook geen cake, er zitten geen eieren of boter in, en het wordt ook niet gemaakt zoals cake. Ik denk dat het nog het meest op ontbijtkoek lijkt, qua structuur dan.  En dan zit er honing in, en citroen, maar op de een of andere manier smaakt het toch heel kruidig.  Vreemd , vreemd recept, maar zo goed. En makkelijk! Kijk maar, het recept is volgens mij zo’n beetje het kortste wat ik ooit heb gegeven. Het blijft ook lang goed, en is vooral superlekker geroosterd en besmeerd met roomboter. Maar, dat is eigenlijk altijd zo.

Dit heb je nodig:

 • 225 gr bloem
 • 115 gr basterdsuiker
 • 115 gr honing
 • 150 ml heet water
 • 1 tl baksoda
 • fijne rasp van 1 citroen

En een klein cake of brood blik, bekleed met bakpapier.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 c.

Meng de bloem en suiker in een kom. Verwarm de honing en water in een steelpan tot de honing is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de baksoda en citroenrasp toe.  Giet dit over de bloem met suiker en roer tot alles goed gemengd is.  Schep het beslag in het bakblik en bak voor ongeveer 50-60 minuten.

Dit recept komt uit Leon: Baking and Puddings.

8 gedachtes over “Honingkoek

 1. Lijkt me een heerlijk recept, dat zeker het proberen waard is! Mijn vraag: hoe weeg je honing (zonder te kliederen dan)? Heb je daar een foefje voor? Ik ben overigens dol op honing en zou niet zonder kunnen leven. Vandaar mijn nieuwsgierigheid… Ik laat het wel weten als ik het heb gemaakt. Nog een vraagje: is baksoda zo’n beetje hetzelfde als bakpoeder? Of bedoel je sodium bicarbonaat? Alvast hartelijk dank (ook voor dit recept; als ik mijn ogen sluit, ruik ik dit heerlijks al)

  • Dankjewel voor je reactie!

   Bij het wegen van honing zet ik het pannetje waarin ik het opwarm direct op de weegschaal en giet daarin de honing. Dan hoef ik het daarna niet mee over te gieten.

   En met baksoda bedoel ik inderdaad sodium bicarbonaat, of zuiveringszout.

   • Hartelijk dank voor de reactie. Soms zijn dingen zó logisch, dat het voor iemand als ik té ingewikkeld lijkt… Prima tip! Ga ik doen! Ik verheug me er al op!

   • Zojuist mijn eerste honingkoek uit de oven gehaald. Ziet er heel mooi uit en ruikt verrukkelijk. Inderdaad heel gemakkelijk te maken. Ik kan niet wachten tot hij zover afgekoeld is om te eten. Ik laat het je wel weer weten. In ieder geval hartelijk dank voor dit heerlijke recept!

 2. De honingkoek is verrukkelijk! Ik heb volkorenmeel gebruikt i.p.v. bloem en gewone suiker i.p.v. basterdsuiker. De rest heb ik wel zo gedaan als in het oorspronkelijke recept. Ik kan er niet vanaf blijven en zal geen rust hebben voordat de hele koek op is! Zucht… Maar ik kan in ieder geval zeggen dat ik het een heerlijk recept vind. Nogmaals heel veel dank hiervoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s