Grapefruit taart

Grapefruit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij taart, maar dat is voor mij al reden genoeg om het juist te proberen. Volgens mij heb ik dat al eerder gezegd. Klinkt iets niet zo heel lekker, of voor de hand liggend, dan wil ik het juist maken. Soms valt het tegen, en soms valt het mee. De grapefruit is een beetje bitter, maar vulling er bovenop is juist heel zoet, dus dat smaakt heerlijk bij elkaar. Deze taart heeft wel wat weg van de Bakewell Taart, maar dan met grapefruit in plaats van frambozenjam.

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 115 gr bloem
 • 50 gr boter, koud
 • 25 gr poedersuiker
 • 1 eidooier
 • 1 tl vanille extract

Voor de vulling:

 • 4 grapefruits
 • 150 gr boter, op kamertemperatuur.
 • 2 eieren
 • 150 gr amandelmeel of gemalen amandelen.
 • 650 gr suiker
 • 3 el bloem
 • 1 el pijnboompitten

En een taartvorm van 23 cm, liefst een met gekartelde rand en losse bodem.

En zo maak je het:

Eerst maak je jam van de grapefruit. Schil met een dunschiller plakjes van de schil van de grapefruit en snijd deze in reepjes. Schil de rest van de grapefruit en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe alles in een steelpan samen met 500 gr van de suiker. Breng het aan de kook en laat het zachtjes pruttelen tot het een beetje is ingedikt. Ongeveer 45-60 minuten. Laat de jam afkoelen.

Ga nu verder met het deeg.  Snijd de boter in kleine stukjes. Doe de bloem in een kom en wrijf hier met je vingertoppen de bloem door tot de boter helemaal in de bloem is opgenomen en het lijkt op broodkruimels. Roer de suiker erdoor. Meng het ei lost met 1 el koud water en het vanille extract. Roer dit door de bloem en kneed het snel tot een deeg. Maak er een schijf van, pak het in in vershoudfolie en laat het een halfuurtje in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 c. Vet je vorm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het groot genoeg is om in de vorm te passen. Bekleed je vorm met het deeg. Leg er een vel bakpapier op en vul het met blindbak bonen.  Bak de vorm voor 15 minuten, haal de blindbakvulling er uit en bak nog eens 5 minuten.

Maak ondertussen de vulling.  Mix de overige 150 gr suiker, amandelmeel, boter en eieren door elkaar met een mixer tot je een soort pasta krijgt, en roer er dan de bloem door. Dit is een frangipane mengsel.

Smeer de jam over de bodem van de taart. Je mag er best veel in doen, tot ongeveer 1 cm onder de rand van het deeg, maar het kan zijn dat je niet alles nodig hebt. Lepel de frangipane erover en smeer het voorzichtig uit. Strooi er de pijnboompitten over en bak het voor 45 minuten. Laat het ongeveer 15 minuten afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s