Hot Cross Buns

Het is goede vrijdag, dus hebben we Hot Cross Buns!  Het kruis op de broodjes zou het kruis van Jezus moeten voorstellen. Nou ja, ik ben niet gelovig, maar als traditie zegt dat je op goede vrijdag hot cross buns eet, dan doe ik dat gewoon. Omdat het lekker is.  Het zijn eigenlijk een soort van gepimpte krentenbollen, met appel en sinasappel erbij. Van mij mag je ze gerust het hele jaar door maken.

Dit heb je nodig (12 stuks):

 • 500 gr bloem voor witbrood
 • 10 gr zout
 • 10 gr gedroogde gist
 • 75 gr suiker
 • 40 gr boter
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 120 ml volle melk
 • 120 ml water
 • 150 gr rozijnen
 • 80 gr gekonfijte sinaasappelschil, fijngehakt
 • rasp van twee sinaasappels
 • 1 appel, in blokjes gesneden
 • 2 tl kaneel

Voor het kruis:

 • 75 gr bloem
 • 75 ml water

Om te bestrijken:

 • 75 gr abrikozen jam

En zo maak je het:

Begin zoals altijd met een grote berg van bloem op je aanrecht. Maak een kuil in het midden, zodat je een ring van bloem hebt. Aan de buitenkant van de ring strooi je het zout. Binnenin de ring gaat de suiker, gist, boter, eieren, melk en water. Meng eerst met je hand alles wat binnen de ring zit door elkaar en haal er steeds een beetje meer bloem bij. Ga door todat alles door elkaar is gemengd. Het deeg zal nu wat plakkerig aanvoelen,  dat komt door de eieren en boter. Maar dit wordt wel wat minder als je het goed gaat doorkneden, zo’n 10 minuten lang. Als je het echt te plakkerig  vind kun je er een beetje bloem bij doen, maar zo min mogelijk!  Als het goed is gekneed en soepel aanvoeld, leg je het deeg in een kom, dek het af en laat het minstens een uur rijzen.

Als het deeg ongeveer tot dubbele omvang is gerezen, haal je het uit de kom, en leg je het weer op het aanrecht. Druk het een beetje plat en strooi er de rozijnen, gekonfijte sinaasappel, sinaasappelrasp, appelstukjes en kaneel overheen. Kneed alles door het deeg heen. In het begin lijkt het of alle stukjes appel en rozijnen er uit zullen vallen, maar dat komt wel goed. Leg het deeg weer in een afgedekte kom en laat het nog eens een uur rijzen.

Druk het deeg nu weer plat, tot de lucht er uit is. Rol het uit tot een worst en verdeel het in 8 stukjes. Rol elk stukje op tot een bolletje. Leg ze, vrij dicht op elkaar, op een bakplaat. Dek de bolletjes af en laat nog een uur rusten, tot de bolletjes goed zijn gerezen. Verwarm intussen de oven voor op 220 c.

Maak van de bloem en water een papje. Doe dit een een spuitzak en spuit kruizen over de broodjes heen. Als je geen spuitzak hebt, kun je ook een diepvrieszakje of andere plastic zak gebruiken en daar een puntje van afknippen. Bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn, ongeveer 20 minuten.

Verwarm de abrikozenjam, en zeef het indien er grote stukken inzitten. Zodra de broodjes uit de oven komen bestrijk je ze met de abrikozenjam.

Dit recept komt uit Paul Hollywood’s How to Bake en hij maakt ze ook in de Great British Bake Off  Easter masterclass.

Een gedachte over “Hot Cross Buns

 1. Pingback: Ik bak er iets van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s