Bananen kokos muffins

Ik merk dat de woorden cupcake en muffin vaak een beetje willekeurig worden gebruikt. Het wordt vaak door elkaar gebruikt en daar erger ik me soms een beetje aan.  Ze lijken in veel opzichten ook op elkaar, maar er is wel degelijk verschil. Ik zal het proberen uit te leggen. Er zijn wat mij betreft drie punten waarop cupcakes en muffins erg verschillen.

Uiterlijk:

Een cupcake is vaak uitgebreid versierd en kan een glazuur hebben, bijvoorbeeld roomkaas of boterglazuur. Een muffin ziet er wat simpeler uit en als decoratie heeft is het vaak een ingrediënt dat in de muffin verwerkt zit, maar geen glazuur.

Ingrediënten:

Een cupcake is eigenlijk een cake in het klein, en heeft ook soortgelijke ingredienten. Een muffin bevat in verhouding meer bloem en minder suiker, vet en eieren. Een muffin kan ook hartig zijn, een cupcake niet.

Bereidingswijze:

Bij een cupcake wordt de boter en suiker eerst heel romig geroerd en vervolgens eieren en bloem toegevoegd. Bij een muffin worden de droge en natte ingrediënten apart gemengd en vervolgens door elkaar geroerd.

Dat is voor mij een beetje het globale verschil. Natuurlijk zijn er een heleboel grensgevallen en is het niet altijd even duidelijk. Het volgende recept is wel overduidelijk een voor muffins.

Dit heb je nodig (12 stuks):

  • 250 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1/2 tl gemalen nootmuskaat
  • 100 gr suiker
  • 75 gr gemalen kokos
  • 4 kleine, rijpe bananen (ongeveer 450 gr met de schil)
  • 175 ml melk
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 1 tl vanille extract

Verwarm de oven voor op 200 c en leg papieren vormpjes in de muffinbakvorm.

Zeef de bloem, bakpoeder, nootmuskaat en een snufje zout in een kom. Roer er de suiker en 50 gr van de gemalen kokos door. Meng de melk, eieren, gesmolten boter en vanille extract door elkaar en giet deze bij de droge ingrediënten. Prak drie van de vier bananen en voeg deze ook toe aan het mengsel. Roer nu alles door elkaar. Het hoeft niet lang geroerd te worden, gewoon totdat alles door elkaar is gemengd.

Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Dit gaat het makkelijkst met een ijsbolletjestang. Snijd de overige banaan in plakjes en leg in ieder vormpje een plakje banaan. Bestrooi het met de overgebleven kokos en bak voor ongeveer 20-25 minuten tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn.

Ze zijn het lekkerste warm en je kunt ze ook heel makkelijk weer opnieuw opwarmen in de oven.

2 gedachtes over “Bananen kokos muffins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s