Meringues met noten en kaneel

Sommige mensen sparen postzegels of voetbalplaatjes, ik spaar eiwitten. Elke keer als ik alleen een eidooier voor een recept nodig heb, gaat het eiwit in een zakje in de diepvries. Vaak gebruik ik bijvoorbeeld als iets met een losgeklopt ei bestreken moet worden voor de glans alleen de eidooier, en zo groeit mijn verzameling snel. En op een gegeven moment wordt het wel erg vol in de diepvries en is het tijd om eens iets met die eiwitten te gaan doen. En wat doe je met eiwitten? Juist ja, meringues maken. (Meringues is gewoon een soort van sjiek woord voor schuimpjes.) Dit recept is van Yotam, en dus het proberen waard. Zoals altijd doet Yotam het weer net iets anders als we gewend zijn, maar met geweldige resultaten. De meringues zijn lekker bros aan de buitenkant en nog heel zacht en stroperig binnenin. Er zit een vleugje kaneel in en dat maakt ook echt een wereld van verschil.

Dit heb je nodig:

  • 6 eiwitten
  • 100 gr donkerbruine rietsuiker
  • 200 gr kristalsuiker*
  • 1/2 tl kaneel
  • 30 gr pistachenoten of hazelnoten, gehakt

*Het beste kun je uit gaan van het gewicht van de eiwitten. Je gebruikt namelijk het dubbele gewicht van de eiwitten voor de suiker. En van de suiker gebruik je weer 1/3 bruine suiker en 2/3 kristalsuiker. Mijn eiwitten wogen bij elkaar ongeveer 150 gr.

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 100 c en bekleed een bakplaat met bakpapier. En nu wordt het recept al meteen anders dan ik gewend ben. Doe de eiwitten met de suiker in een kom en zet de kom op een pannetje met zachtjes kokend water (au bain marie). Verhit dit tot het ongeveer 40 c is en de suikers zijn opgelost. Dit duurt ongeveere 10 minuten. Giet het mengsel dan in een kom en mix het met een elektrische mixer. Mix op hoge snelheid voor ongeveer 8 minuten tot het is afgekoeld. Strooi de kaneel over de meringue en spatel het er voorzichtig doorheen.  Maak met behulp van twee lepels flinke bollen schuim op de bakplaat. Zorg ervoor dat er nog genoeg ruimte tussen de meringues zit, want ze zullen nog groter worden.  Bestrooi ze met de gehakte noten. Zet ze in de oven en laat ze in ongeveer 2 uur uitdrogen.

Dit recept komt uit Yotam Ottolenghi: Het kookboek

Een gedachte over “Meringues met noten en kaneel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s