Broodjes met walnoot, gorgonzola en peer

Waarschijnlijk heb je wel eens een salade op met walnoten, gorgonzola en peer. En zo niet, dan heb je het vast wel eens op een kaart zien staan. Het is namelijk een klassieke combinatie, en eentje die het ook prima doet in broodvorm. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar waarschijnlijk kan met het soorten noten, fruit en kaas naar hartelust gevarieerd worden.

Dit heb je nodig:

  • 500 gr bloem voor witbrood
  • 2 tl zout
  • 10 gr gedroogde gist (1 1/2 zakje)
  • 20 gr boter
  • 300 ml water
  • 230 gr gorgonzola kaas
  • 100 gr walnoten, gehakt
  • 2 grote peren, geschild en in dikke plakjes gesneden

Dit maakt ongeveer 16 stuks. Ik heb het halve recept gebruikt en dat paste op 1 bakplaat, anders moet je er waarschijnlijk twee gebruiken of het in twee keer bakken.

En zo maak je het:

Ik maak brooddeeg graag direct op het aanrecht, maar voor de eerste fase kun je ook een kom gebruiken. Maak van de bloem een berg op je aanrecht en maak in het midden van je bloem een grote kuil, zodat je een soort dijk rondom krijgt. Strooi het zout langs de buitenrand van je dijk en giet het water in de kuil en daarbij de gist en de boter.  Begin met het mengen van het water met de boter en de gist en haal er langs de binnenrand van de dijk telkens een beetje bloem bij. Voorzichtig dat je de dijk niet doorbreekt, want dan krijg je overstroming! Ga door totdat alles bij elkaar gemengd is. Als je dit gedeelte in een kom hebt gedaan, moet je het deeg nu wel echt op het aanrecht leggen. Nu moet je namelijk het deeg goed kneden voor ongeveer 10 minuten.  Het moet soepel en veerkrachtig aanvoelen. Leg het deeg in een kom die lichtjes met olie is ingestreken. Dek het af met folie of een theedoek en laat het voor minstens één uur rijzen, of zelfs twee of drie uur.

Bestrooi je aanrecht lichtjes met bloem en rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek. Verkruimel de kaas over het deeg en strooi de walnoten erover. Rol het deeg nu over de lengte op zodat je een lange worst krijgt. Snijd het in stukjes van 3 cm en leg deze stukken met de snijkant naar beneden op de bakplaat. Bedek de broodjes nu weer voorzichtig met folie of een theedoek en laat het nog eens een half uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 c. Druk 2 stukjes peer in ieder broodje, bestuif ze met bloem en bak ze voor 15-20 minuten. Ze zijn het lekkerste warm en perfect bij een kom soep.

Dit recept komt uit How to bake van Paul Hollywood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s