Bakewell Taart

 

Laatst keek ik weer eens naar mijn favoriete programma, The Great British Bake Off. Deze keer een speciale uitzending om aandacht te vragen voor Comic Relief, waarbij bekende Britten mochten proberen Mary Berry en Paul Hollywood te imponeren met hun beste bakkunsten. Er werd onder andere gevraagd een Bakewell Tart te maken. Alle vier de deelnemers kwamen met goede resultaten, ook al dachten ze dat blind bakken waarschijnlijk bakken met je ogen dicht was*. Dus als zij het kunnen, kan ik (en jij!) het ook.

De Bakewell taart is onstaan in het Engelse plaatsje Bakewell en bestaat uit een taart van zoete korstdeeg, met daarin een laagje jam en er bovenop een amandelcake vulling.

*Blind bakken is niet bakken met je ogen dicht. Blind bakken wordt gedaan als het deeg van de taartschelp langer moet bakken dan de vulling die er in gaat. Om te voorkomen dat je deeg niet helemaal gaar is, of wel gaar, maar de vulling verbrand, wordt de taart eerst zonder vulling voorgebakken. Men gebruikt hiervoor een steunvulling, want als je deze niet zou gebruiken zou de rand van het deeg door de warmte weer naar beneden zakken. Er zijn speciale steunvullingen te koop in kookwinkels, maar je kunt bijvoorbeeld ook gedroogde peulvruchten gebruiken, of ongekookte rijst.

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 200 gr bloem
 • 100 gr koude boter, in blokjes
 • 2 el poedersuiker
 • 2 eidooiers

Voor de vulling:

 • 100 gr zachte boter
 • 125 gr suiker
 • 3 eieren
 • 150 gr gemalen amandelen
 • 4 el frambozen jam (of andere jam naar keuze)
 • handjevol geschaafde amandelen

Een vorm met gekartelde rand van 22 cm, goed ingevet met boter en een steunvulling.

En zo maak je het:

Begin met het maken van de bodem. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem met suiker. Voeg beetje bij beetje de eidooiers toe en kneed tot een samenhanged deeg. Je kunt eventueel wat water toevoegen als het niet goed pakt, maar probeer het zo droog mogelijk te houden. Laat het een half uurtje in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 c. Rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vorm en bekleed hier de vorm mee. Zorg ervoor dat je het deeg goed, maar voorzichtig in de kartels drukt. Leg een stuk bakpapier op het deeg en daarin een steunvulling. Bak het voor 15 minuten, haal het bakpapier en de steunvulling eruit en bak nog eens 5 minuten.

Verlaag de oventemperatuur tot 175 c.

Maak ondertussen de vulling. Hiervoor roer je eerst de boter glad met de suiker. Voeg één voor één de eieren toe en spatel er als laatst de gemalen amandelen door. Dit mengsel wordt ook wel frangipane genoemd. Smeer de jam over de enigszins afkoelde taartschelp en schep hierover de frangipane. Strijk het voorzichtig glad en strooi hier de geschaafde amandelen over. Bak voor ongeveer 35 minuten.

2 gedachtes over “Bakewell Taart

 1. Pingback: Ik bak er iets van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s