Appelkruimelkoek

Deze koek bak je in een rechthoekige of vierkante vorm en snijd je daarna in stukken. Deze versie is er eentje met appels en een lekkere kruimellaag erboven op. De appels  kun je vast en zeker door ander fruit vervangen.

Dit heb je nodig:

 • 350 gr bloem
 • 125 gr boter
 • 75 ml water
 • 6 el marmelade of abrikozenjam
 • 50 gr hazelnoten, fijngehakt (andere noten kunnen ook als je die toevallig wel in huis hebt)
 • 2 flinke goudreinetten/appels, in stukjes gesneden
 • 1/2 tl koekkruiden
 • 2 el suiker

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 c en vet een bakblik van 20 x 25 cm in met boter olie.

Wrijf de boter met je vingers door de bloem tot het helemaal is opgenomen. Kneed het samen met wat water tot een samenhangend deeg. Probeer niet meer water toe te voegen dan nodig is. Rol twee derde van het deeg uit en bekleed hier mee de bodem van je bakblik. Leg de rest van het deeg in de vriezer voor ongeveer 20 minuten.

Verwarm de marmelade eventjes in een pannetje en zeef het eventueel als er grote stukken fruit in zitten. Smeer de marmelade vervolgens uit over het deeg en bestrooi het met de fijngehakte hazelnoten. Schep hierover de appelstukjes en strooi er de koekkruiden over.

Haal het overige deeg uit de vriezer en rasp het op een grove rasp. Strooi de kruimels over de appel en bestrooi alles met de suiker. Bak de koek in 1 uur goudbruin. Laat het in het blik afkoelen en snijd het vervolgens in stukken.

 

 

 

 

4 gedachtes over “Appelkruimelkoek

  • Dankje voor je reactie.

   Ze worden ook wel speculaaskruiden genoemd, ik weet niet of dat helpt?

   Zo niet:
   Koekkruiden (of speculaaskruiden) is een mengsel van verschillende specerijen. De samenstelling kan per merk verschillen maar meestal zit er wel kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en peper in. Het wordt voornamelijk gebruikt bij het maken van pepernoten en speculaas en soms is het daarom buiten het sinterklaas seizoen wat moeilijker te vinden. In dit geval kun je ook alleen kaneel gebruiken, of net wat je lekker lijkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s