Pita broodjes

Oftewel shoarma broodjes. Zelfgemaakt toch echt een heel stuk lekkerder dan die uit de winkel. Ze zijn ook heel leuk om te maken. Door ze te bakken op een hoge temperatuur gaat het vocht in het deeg snel stomen en lijken de broodjes bijna te ontploffen. Na een tijdje lijkt het of ze lek worden geprikt en zakken ze weer in. Je houdt een lekker broodje over, met een holte middenin zodat je het makkelijk open kan snijden en vol kan proppen met een vulling na keuze.

Dit heb je nodig:

  • 300 gr bloem voor witbrood
  • 200 gr bloem
  • 1 tl gedroogde gist
  • 1 el basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • 2 el zonnebloem olie
  • 325 ml lauw water

En zo maak je het:

Eigenlijk op de manier zoals je altijd brood deeg bereidt. Meng de twee bloemsoorten door elkaar, strooi het op een berg op het aanrecht en maak er een kuil in. De kuil moet groot genoeg zijn om alle andere ingrediënten in te doen. Strooi het zout langs de buitenrand van de bloem en de gist, suiker, olie en het water gaat in de kuil. Meng nu met je vingers eerst alle ingrediënten in de kuil door elkaar en haal er van de binnenrand steeds een beetje bloem bij. Pas op dat je de dam van bloem niet doorbreekt want dan vloeit al het water over je aanrecht! Zodra je papje in het midden niet al te vloeibaar meer is doe je de rest van de bloem erbij. Je kan dit natuurlijk ook allemaal in een kom doen, maar waarom zou je meer afwas creeëren? Kneed het deeg zo’n 15 minuten goed door tot het veerkrachtig en soepel aanvoelt. Leg het in een kom ingesmeerd met wat olie, dek het af en laat het een uurtje op een warme plek rijzen.
Verwam de oven nu zo heet mogelijk voor maar tenminste op 250 c. Leg ook alvast een bakplaat in de oven zodat deze ook heet wordt. Verdeel het deeg in 8 stukjes, rol hier bolletjes van en laat ze nog eens 15 minuten rusten.  Rol ze dan uit tot een ovale vorm van ongeveer een halve centimeter dik. Haal de bakplaat zo snel mogelijk uit de oven, leg er 2 broodjes op (of meer of minder, afhankelijk van de grootte van je oven) en bak ze in de oven totdat ze opblazen. Dit duurt bij een oven van 250 c ongeveer 5 minuten. Haal ze uit de oven en herhaal tot alle broodjes gebakken zijn.

Dit recept komt uit Short & Sweet van Dan Lepard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s