Over vanille

In heel veel recepten wordt gebruik gemaakt van vanille. Meestal in de vorm van verse vanille, vanille extract of vanille suiker. Ik zal even uitleggen wat het verschil is tussen deze drie en hoe je de laatste twee makkelijk zelf kunt maken. Het is ook belangrijk te vermelden dat vanille geen smaak is, maar een aroma, dus een geur. Als je met je neus dicht eet proef je geen vanille.

Het liefst gebruik je natuurlijk verse vanille. Dit zijn de peulen van de vanille orchidee. Zijn verkrijgbaar bij de supermarkt, maar deze zijn meestal een beetje uitgedroogd. Bij kookwinkels en kruidenzaken heb je vaak wel vanille van goede kwaliteit. Een goede vanille peul is vrij dik en flexibel. Je snijdt hem over de lengte open en dan kan je met de botte kant van een mes het vanille merg eruit schrapen. Dit merg lijkt qua structruur een beetje op vochtige potgrond en als je het ergens doormengt geeft het van die kenmerkende zwarte spikkeltjes. Verse vanille is echter ook heel kostbaar. Ik gebruik het dan ook alleen als je de vanille ook echt kunt zien zitten, bijvoorbeeld door een creme.

Gelukkig zijn er manieren om je verse vanille langer mee te laten gaan. Dit kun je doen door vanille suiker of vanille extract te maken.

Vanille suiker maak je door je uitgeschraapte vanille peulen in een pot met suiker doen. Er zit aan de lege peulen nog een heleboel aroma, die in de suiker trekt. Zelfs met één vanille peul krijg je al resultaat.

Vanille extract kun je ook makkelijk zelf maken. Hiervoor meng je verse vanille met een sterke drank. Zoek iets uit met tenminste 40 % alcohol. Ik gebruik vodka, want dat heeft een neutrale smaak. Ga dan uit van 15 vanille peulen op een liter drank. Je schraapt eerst de vanille uit de peulen en doet dit in een lege, schone fles. Dan snijd je de peulen in stukjes en doe dit ook in de fles. Vul de fles dan met de drank. Bewaar de fles op een donkere plek en na ongeveer 6 weken is de vanille extract klaar voor gebruik. En dan ziet het eruit als op de foto.

In de supermarkt staat meestal bij de bakproducten ook nog vanille essence. Dit wordt meestal op de zelfde manier als vanille extract gebruikt. Het is een vanille aroma die op een chemische manier wordt gemaakt en dus niet van vanille zelf.

4 gedachtes over “Over vanille

    • In vanille extract zit naar mijn weten altijd alcohol, maar ik kan het mis hebben. Als je geen alcohol wilt gebruiken, kun je vanille extract vaak ook vervangen door vanille suiker of het merg van verse vanille stokjes. Door de kleine hoeveelheid vanille extract die je gebruikt zal je er niets van merken in het uiteindelijke resultaat. Bovendien verdampt de alcohol ook als je het verhit tijdens het bakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s